Znienna środowiskowa na viście- problem

0

Witam, zajołem się właśnie programowaniem w javie, ale nie mogę skompilowac napisanych programów.
Oczywiście pobrałem jdk (<url>http;//java.sun.com/javase/downloads/index.jsp</url> ) ale to i tak wydało mi się zbędnym gdyż mam w Program Files\Java aż 5 folderów: j2rel.42_15; j2rel.42_19; jdkl.6.0_10; jdkl.6.0_11 oraz jre6. Próbowałem ustawic zmienną ale przy kompilacji w wierzszu poleceń i tak występuje błąd: Nazwa javac nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne...
Tak wygląda cała zmienna:
%SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\System32\Wbem;C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\Core-Static\C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_10\bin;C:\Program Files\Microsoft SQL Server\90\Tools\binn\C:\Program Files\Java\jre6\bin\

No i coś tu chyba pokiełbasiłem.
Proszę o pomoc. Z góry dzięki

P.S W <url>google.pl</url> juz szukałem.

0

Jeżeli nie pokiełbasiłeś pisząc post, to sprawa jest oczywista: masz katalog

jdkl.6.0_10\bin;
, zmienna PATH wskazuje na katalog
jdk1.6.0_10\bin;
.
Nie używam na co dzień visty ale w XP od czasu do czasu spotykam się z sytuacją, że wartość zmiennej PATH widziana (i ustawiana) w Panel Sterowania => System => Zaawansowane => Zmienne środowiskowe jest różna od wartości PATH widzianej w oknie konsoli. W szczególności w konsoli można kompilować, a wierszu poleceń nie.

0

A więc, jeżeli dobrze Cię zrozumiałem popełniłem błąd w tym że napisałem"l" zamiast "1" czy w tym, że nie napisałem""???

0

Aha, sorki już zrozumiałem bałwan ze mnie:)
Tak, to ja popełniłem błąd piszac l zamiast 1. Jeszcze raz przepraszam
Macie może jakieś jeszcze propozycje???

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1