<java> teoria

0

Mam taki problem a mianowicie powtarzam sobie material z javy, mam test na podsumowanie wiadomosci ale nie wszystkich odpowiedzi jestem pewny.

  1. Kompilatory JIT:
    a) szybko generują kod
    b) generują szybki kod
    c) konwertują B - kod w trakcie uruchamiania
    d) używają metody adaptacyjnej w trakcie działania

  2. Która z metod powinna zostać użyta przy czytaniu danych multimedialnych:
    a) getBinaryStream() oraz read()
    b) getBinaryStream()
    c) read()
    d) GetUnicodeStream()

  3. Środowisko J2EE jest standardem:
    a) wymiany informacji na platformie
    b) rozproszonej architektury aplikacji wielowarstwowych
    c) dostęp do baz
    d) tworzenia aplikacji biznesowych

  4. Słowo kluczowe „synchronized” może być użyte dla:
    a)metody
    b)fragment kodu
    c)dowolnego obiektu
    d)zmiennej statycznej

  5. Preferowanym sposobem dostępu z Javy do baz danych są sterowniki JDBC:
    a)pierwszej kategorii
    b)drugiej kategorii
    c)trzeciej kategorii
    d)czwartej kategorii

  6. Program w Javie można optymalizować za pomocą:
    a) optymalizatorów
    b) profilerów

    c) debugerów
    d) kompilatorów

  7. Mechanizm refleksji:
    a)jest wykorzystywany w debuggerach, edytorach interfejsu
    b)umożliwia inicjowanie obiektów na podstawie zewnętrznej komunikacji
    c)uniemożliwia optymalizację programu
    d)uniemożliwia Refaktoryzacja typu redukcja zakresu zmiennej

Tych siedmiu pytan nie jestem pewny.

0

w 3 na pewno nie c. Standardem jest JDBC i JPA. Oba mogą działać niezależnie od JEE.
w 7 może też być b. Nic nie stoi na przeszkodzie by na podstawie komunikatów tworzyć obiekty danej klasy.

0

W 4 wszystkie metody dowolnego obiektu mogą być synchronizowane (np shynchronized(this))
Mało precyzjne te pytania.

0
rnd napisał(a)

W 4 wszystkie metody dowolnego obiektu mogą być synchronizowane (np shynchronized(this))

Przecież to jest właśnie punkt a. Natomiast synchronized (object) tyczy się punktu b.
Pytania są wystarczająco precyzyjne.
Odpowiedzi a i b są oczywiście poprawne.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1