[JAVA] Strona w JSP

0

Potrzebuję zrobić stronkę JSP która zależności od typu metody umożliwia:
● Wyświetlenie formularza umożliwiającego wprowadzenie tytułu ksiązki lub jego fragmentu
(gdy wywołano metodę GET).
● Wyświetlenie książek, które zawierają fragment tytułu wprowadzonego przez użytkownika
(gdy wywołano metodę POST)

Czy ktoś mógłby tak na szybkiego zbudować przykładową stronę która robi coś jak wywoła się GET i coś innego jak wywoła POST? Oraz mam pytanie jak w JAVA wygląda polecenie właśnie, że się wpisuje fragment String'a a on znajduje po tym fragmencie? W MySQL było to chyba %LIKE%.

0
  1. JSP to technologia widoków. Takie zabawki należy robić za pomocą serwletów. Google: servlet
  2. google: Java regular expresions
0

Co ja poradzę, że akurat takie zadanie mi dali :-|

0

1.

<%@ page language="java" contentType="text/html; charset=UTF-8"
    pageEncoding="UTF-8"%>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
<title>Insert title here</title>
</head>
<body>
Hello 
<% if (request.getMethod().equalsIgnoreCase("GET")) {%>
GET
<%} else if (request.getMethod().equalsIgnoreCase("POST")) {%>
POST
<%}%>
</body>
</html>

Stronka uzywa scritpletow, ktore uchodza za cos czego nie powinno byc w stronkach JSP. Jak mowi Koziolek, cofneliscie sie w czasie o dobrych kilka lat, tak sie tego teraz nie robi, JSP to zwykle templatki widoku, nie powinny miec zadnej logiki. Co wiecej, moze cos pomijam ale nie sadze ze za pomoca przegladarki da sie wywolac ta stronke aby wywolal sie kod dla metody POST - jak wpiszesz url w pasku adresu to zawsze jest to metoda GET, musialbys utworzyc np prostego html z forma ktora metoda POST uruchamia ta stronke albo kombinowac z redirectami do samej siebie w zaleznosci od wartosci parametru - lipa, tak jak mowi Koziolek, robi sie to za pomoca kontrolerow, zaimplementowanych przy pomocy servletow.

  1. regexy jesli java, jesli tytuly masz trzymane w jakiejs bazie danych to uzywasz LIKE jak sam napisales i tyle

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0