[J2ME] Wysokość i szerokość napisu w pikselach.

0

Gdy rysuje tekst w J2ME, w wielkości czcionki podaję, czy ma być duża, mała itd. Nie mogę określić w pikselach jaka duża ma być, lecz muszę używać stałych. Ale w jakis sposób pobrać wilkość cionki w pikselach? I w jaki sposób pobrać szerokość napisu?
Potrzebne jest mi to, aby rysować wieloliniowe napisy, a także rysować napisy wewnątrz figur geometrycznych.

0
        String test = new String("test");
        
        Font f = Font.getDefaultFont(); 

        // tyle będzie zajmował w pikselach napis na ekranie 
        f.charsWidth( test.toCharArray(), 0, test.length() ); 

        // to jest wysokość czcionki, jakiej używasz
        f.getHeight(); 

W JavieME rzeczywiście nie ma zbyt wielu możliwości w doborze czcionek.
Do wyboru czcionki używa się zazwyczaj metody statycznej z kl. Font:

public static Font getFont( int face, int style, int size )

Pozwala ona wybrać krój, styl i wielkość czcionki, ale tylko w ograniczonym zakresie
( używa się stałych z klasy Font ).
Można też użyć metody Font.getDefaultFont(), aby wybrać domyślną czcionkę.

Jak napisałeś wielkość czcionki może być mała, średnia, duża.
Jaki dokładnie rozmiar będą oznaczać te nazwy, zależy od modelu telefonu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1