GUI w javie

0

Witam

Proszę Was o wypowiedzenie się  na temat GUI w javie, czyli czy warto korzystać z programów typu NetBeans, czy używać pakietu swing czy jakiegoś innego. Do tej pory duzo programowałem w javie ale bez tworzenia GUI, teraz chce napisac porządny projekt będący czymś na miare pracy magisterskiej, ale nie bardzo wiem od czego zacząc. Do tej pory używałem NetBeansa, pare razy tworzyłem GUI ale wygenerowane masy kodu troche mnie straszą, oczywiście biore też pod uwagę pisanie z wykorzystaniem tylko trybu tekstowego, ale nie wiem czy jest to sensowne i realne do wykonania, w teoretycznie dużej aplikacji.

Z góry dzięki za wszelkie informacje,uwagi i pomysły.
Pozdrawiam

0

JFrameBuilder generuje czytelny kod, ale niestety za darmo jest tylko ograniczona wersja (max 10 kontrolek do ustawienia).
Ja osobiście nie korzystam z kreatora NB, bo nie wiem o co chodzi w generowanym kodzie, troche pomieszany jest, dlatego piszę gui własnoręcznie, wiem gdzie co jest i jak działa.

0

Każdy generator IDE czy ten z NB, czy też inny będzie tworzył dużo mało zrozumiałego kodu. Jeżeli nie miałeś do czynienia z pakietem Swing to lepiej zacznij odpisania "z palca" kilku prostych aplikacji. Kalkulator, Saper, itp. Nabierzesz obycia z nowymi klasami i sposobem programowania. Stworzysz też trochę kodu uniwersalnego np. główną ramkę z potrzebnymi operacjami. Jakieś uniwersalne ActionListenery, przyciski, menu. Potem generatory UI będą zbędne.

0

Witam. Nie chce zakładać nowego tematu, a myślę, że problem mieści się w ramach tego tematu. Mam pytanie: czy za pomocą NetBeansa można zrobić następującą rzecz:
Utworzyć jakąs formatkę a później tworzyć formatki z niej dziedziczące(to jest możliwe - udało mi się :)). Czy jest możliwe aby podczas tworzenia nowej formatki w designerze widać było komponenty formatki bazowej?
Znalazłem nieco informacji na ten temat na stronie netbeansa ale wolę się upewnić.
Jeżeli nie jest to możliwe to czy są jakieś środowiska gdzie można w taki sposób budoać GUI. Jest mi to niezbędne gdyż tworzę mnóstwo formatek bardzo do siebie podobnych(ale nie identycznych).

Dzięki.

0
lysicz napisał(a)

czy za pomocą NetBeansa można zrobić następującą rzecz:
Utworzyć jakąs formatkę a później tworzyć formatki z niej dziedziczące(to jest możliwe - udało mi się :)). Czy jest możliwe aby podczas tworzenia nowej formatki w designerze widać było komponenty formatki bazowej?

Odpowiedź zawsze brzmi: tak. Pytanie jest więc błędnie sformułowane. :)
Co do dziedziczenia, to możliwe jest nie tylko dziedziczenie, ale również wpakowanie tak zrobionej klasy na listę komponentów w generatorze Netbeans gdzie będzie po prostu kolejnym z komponentów. Jest to oczywiście nieco bardziej skomplikowane i trzeba sobie dokładnie poczytać dokumentację NB. Ponieważ jest to tam podane, dlatego nie ma po co tutaj tego pisać.

Natomiast co do ostatniego pytania, to w designerze można zarówno zmodyfikować komponent jak i dodać nowy. Sugeruję się więc, że to pierwsze samodzielnie zrobiłeś...

0

Co do niezrozumiałości kodu, to nie jest tak do końca. Jak już się chcesz się temu przyjrzeć i zrozumieć to trudność polega głównie na zrozumieniu Layoutu z którego korzysta NB, a mianowicie GroupLayout (http://database.bis.au.edu/download/reference/tutorial/uiswing/layout/group.html). Jak ja się z tym zapoznałem to nie mam problemów z odczytaniem to co mi dokleja. Moim zdaniem warto korzystać z tych GUI builderów, jeżeli wie się co, gdzie i kiedy robi. Takie narzędzia to tak naprawdę lifesaver, w kontekście czasu.

0

Dzieki za odpowiedz. Przepraszam, ze się tak długo nie odzywałem. Udało mi się bez problemu dodać do palety komponentów zdefiniowany przeze mnie JPanel (dodałem jakieś przyciski itp.). Czy można zrobić coś podobnego z JFrame? Interesuje mnie np taki scenariusz: w projekcie wybieram new i do wyboru mam zdefiniowany przez siebie JForm(w designerze widze wszystkie komponenty które wcześniej, tzn. przy tworzeniu mojego JFrame, umieściłem).
Kiedy korzystam z BeanForm i dziedziczę po jakims JForm utworzonym wcześniej to w designerze JForm dziedziczącego nie widać komponentów z JForm "nadrzędnego". A celowanie polami i przyciskami "na ślepo" jest mało wydajne. Generalnie chce zbudować framework składający się z około 10 różnych JFrame i z nich budować aplikacje.

0

A tak przy okazji. Znacie może jakieś gotowe komponenty do Javy. Potrzebuje głównie czegoś do raportów(JasperReports?) i jakiegoś grida(umożliwiającego sortowanie i filtrowanie danych, JSuite?, JComponentPack?). Może być płatne.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1