Obsługa plików

0

Mam prosty program do napisania zliczający ilość if i n w pliku. Zastanawiam się jakiego strumienia użyć, Słyszałem ,że chyba w FileInputStream jest taka metoda która odczytuje pojedynczego chara???

Bardzo proszę o pomoc , oprócz odpowiedzi prosiłbym o pokazanie w jaki sposób zadeklarować konstruktor strumienia

0

Nowy rok akademicki w pełnej krasie...

Dobra...

  1. FileInputStream. Czytasz po linijce bo nie ma sensu bawić się z czytaniem po znaku.
  2. Piszesz metodę, która wyszukuje w linijce pliku (traktowana jako String) odpowiednie znaki/słowa.
0

Ja napisałem to tak:

import java.io.;
import java.nio.
;
import java.util.StringTokenizer;

public class zadanie1 {

public static void main(String args[]){
	int count_if=0;
	int count_wariant=0;
	try{
	String line;
	BufferedReader br=new BufferedReader(new FileReader("test.java"));
	while ((line=br.readLine())!=null){
		StringTokenizer t=new StringTokenizer(line," \t\n\r");
		int quantity=t.countTokens();
		String word;
		String word_if="if";
		
		for (int i=0;i<quantity;i++){
			word=t.nextToken();
			System.out.println(word);
	
			if (word.equalsIgnoreCase(word_if)){
				count_if++;
				
			}	
			if (word.compareTo("wariant")==0)
				count_wariant++;
		}
	
	
	}
	System.out.println("Liczba instrukcji if: "+count_if);
	System.out.println("Liczba napisów: "+count_wariant);
	
	}
	catch (IOException exc){
		System.out.println(exc.toString());
        System.exit(1);	

		
	}
	
	
	
}

}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1