MySQL connector

0

Witam!

Stworzylem na moim stacjonarnym komputerze program, ktory laczy sie z baza danych, ktora tez jest na moim komputerze. Teraz przenioslem moj program na na server w postaci pliku "program.jnlp" i "program.jar". Utworzylem odpowiednia baze danych.

Problem: Z mojego komputera lacze sie bezproblemowo, jednak z innych nie moge polaczyc sie z baza danych. Mysle ze problem lezy w connecterze. Z mojego komputera program startowal zawsze z projektu z dolaczona sciezka do "mysql-connector-java-5.1.6-bin.jar". Nie wiem jak to przeniesc na serwer.

Rozumiem, ze powinienem kompilowac dolaczajac do javac sciezke do mysql-connector(...).jar, a potem przeniesc pliki: program.jar, program.jnlp i mysql-connector(...).jar na serwer. To jednak nie dziala (brak polaczenia z baza danych).

Umiescilem tez w programie Class.forName ("com.mysql.jdbc.Driver");ale to nie dziala.

Pytanie: Czy robie dobrze, kompilujac program.java z dolaczona sciezka do mysql-connector(...).jar, a potem umieszczajac to wszystko w jednym pliku na serwerze, czy tez powinienem zrobic cos innego.
Dzieki za wskazowki!

0
strus2007 napisał(a)

Problem: Z mojego komputera lacze sie bezproblemowo, jednak z innych nie moge polaczyc sie z baza danych.

Może kwestia uprawnień do bazy?
Spróbuj skorzystać z http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/grant.html

Pzdr.

0

Jeżeli byłby to problem braku sterowników, wówczas dostałbyś wyjątek ClassNotFoundException.
Sprawdź zatem, jaka jest treść wyrzucanego wyjątku.

0

Dziekuje za podpowiedzi!
Problem, ze tak powiem, rozwiazal sie sam. Zrobilem wszystko jeszcze raz od poczatku.

Wyrzucilem z koduClass.forName ("com.mysql.jdbc.Driver");Skompilowalem program dodajac sciezke do connectora (w moim wypadku ten sam katalog).
Umiescilem w pliku jnlp sciezke do program.jar i "connector.jar".
Wrzucilem to wszystko na serwer i program dziala bez zarzutu :)
Hmmm. Niezbadane sa.. ;) Pozdrawiam!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1