wywolywanie funkcji miedzy klasami

0

Witam,
mam problem, mianowicie mam 2 klasy zalozmy ze klasaGlowna i klasaPanel

w klasaGlowna
mam okienko (JFrame) i tworze 3 panele panelGlowny a w nim panelPierwszy oraz panelDrugi tworzony przez klase klasaPanel (ktora dziedziczy po JPanel)

w klasaGlowna posiadam metode pokaz() i schowaj()

schowaj() jest wywolywana wylacznie z klasaGlowna
pokaz() jest wywolywana z klasaGlowna i klasaPanel (a wlasciwie to jest moim problemem)

schowaj i pokaz maja zapisy typu

panelPierwszy.setVisible(true);
panelDrugi.setVisible(false);

zeby wywolac pokaz() z klasaPanel pokaz() musi byc static, ale w tym przypadku gdy pokaz() jest static nie potrafie sie odwolac do panelPierwszy i panelDrugi gdyz otrzymuje komunikat

--------------------Configuration: <Default>--------------------
D:\JAVA projekt\Cars.java:434: non-static variable panelPierwszy cannot be referenced from a static context
        panelPierwszy.setVisible(true);
        ^
D:\JAVA projekt\Cars.java:435: non-static variable panelDrugi cannot be referenced from a static context
        panelDrugi.setVisible(false);
        ^
2 errors

Process completed.

Prosze o szybka pomoc ;]

0

Problem sie rozwiazal, oczywiscie okazalo sie ze to glupota spowodowana zbyt duzym pospiechem i w zlym miejscu panel byl zadeklarowany jako public static ;p

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1