[java] Początki - kompilacja

0

Witam.
Zaczynam nauke javy i pojawiły się już problemy na wstępie.

public class HelloWorld
{
  public static void main(String args[])
  {
    System.out.println("Hello world");
  }
}

Kompiluje:

# javac HelloWorld.java
/usr/lib/gcc/i586-suse-linux/4.3/../../../crt1.o: In function `_start':
(.text+0x18): undefined reference to `main'
collect2: ld returned 1 exit status

Siedzę pod linuxem opensuse11. Kompilator zainstalowałem z YaST2.
Co jest nie tak?

0

Jaka to jest java? Chyba nie sunowska? Zainstaluj Javę od Suna i dopiero wtedy spróbuj. Niestety nie ma żadnej dobrej społecznościowej javy.

0

Interesuje mnie java me. Co ściągnąć z stronki sun'a? Są jakieś polskie opisy(kompilacja, czy trzeba emulatory, itp)?
Jeśli chodzi o jave to jestem zielony [green]
Bardzo proszę o pomoc

0

to jest ta java dostarczana przez opensource czyli gcj. w yast wpisz sun java , ja tak w debianie robię. A w debianie tak wybieram domyślną jave wydając po instalacji polecenie
update-alternatives --config java
później wybieram numerek

0
revcorey napisał(a)

to jest ta java dostarczana przez opensource czyli gcj. w yast wpisz sun java , ja tak w debianie robię. A w debianie tak wybieram domyślną jave wydając po instalacji polecenie
update-alternatives --config java
później wybieram numerek

U mnie w yast nic nie ma. Już pościągałem jakieś cary lecz chyba nie to. Czy możecie mnie naprowadzić jakimiś linkami? Na stronce sun'a sie połapać nie mogę. Java taka niby popularna a nie ma żadnych opisów pod linuxa co i jak.

0

Zainstalowałem jdk-6u7-linux-i586-rpm.bin. Program javac który wspominany jest w faq serwisu jest.
Powstaje plik *.class, odpalam go programem java(bez .class) i co dalej? Zna ktoś jakieś linki do polskich stron na temat pisania programow dla telefonów kom?
Jak troche zaskocze w javie to sobie później poradze. Najgorsze początki [green]

0

Z opisu na stronce http://www.pcworld.com.pl/artykuly/22010/Telefon.na.Javie.html udało mi się wygenerować plik Proba.jar po wywaleniu z kodu

  addWindowListener(new Goodbye()); //gdyż powodował błąd

Lecz na telefonie mam komunikat "Plik 'Proba.jar' jest uszkodzony".
Zna ktoś inny opis po polsku aby wygenerować pierwszy program typu Hello World na telefon(nokia 3650)?

0

A czy skompilowałeś go kompilatorem producenta telefonu?

Generalnie z javą ME jest tak, że każdy producent telefonów udostępnia osobny zestaw narzędzi dla każdej rodziny produktów. Dlatego też, szczególnie że masz mało do czynienia z javą, zacznij od normalnej javy se. Jest trochę teorii której nie dają kursy ME, bo zakładają, że już masz doświadczenie z SE.

0

MAM ZAINSTALOWANA JAVE6 UPDATE 16. NAPISAŁEM PROSTY PROGRAM ALE NIE WIEM
JAKIE ROZSZERZENIE UŻYĆ BY DZIAŁAŁ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1