[Książka] Java. Wybór książki - dylematy

0

Witam! Szukam jakiejś książki dla początkującego w JAVIE (znam Delphi i trochę C++).
Znalazłem książki

Java. Kompendium programisty
Autor: Herbert Schildt
http://helion.pl/ksiazki/javakp.htm

oraz

Java 2. Podstawy
Autorzy: Cay Horstmann, Gary Cornell
http://helion.pl/ksiazki/jv2pod.htm

oraz dosyć niekonwencjonalną książkę
Head First Java. Edycja polska

Autorzy: Kathy Sierra, Bert Bates
http://helion.pl/ksiazki/hfjava.htm

Dużo osób odradza mi
Thinking in Java. Edycja polska.
Autor: Bruce Eckel

http://helion.pl/ksiazki/thija4.htm

Sam już nie wiem co wybrać.... Podobno dobra jest książka JAVA 2 Podstawy. Jedyna wada, że trochę już nieaktualna i ma parę błędów w tłumaczeniu, z tego co czytałem na forum i w opiniach na stronie helion.pl

Z góry dzięki za pomoc :-) [soczek]

0

thinking in java do nauki javy bardzo dobra...

0

Mam Java 2 Podstawy. starsze wydanie dla sdk 1.3. W ksiegarniach widzialme nowsze dla sdk 1.5.
Moje wydanie posiada troche bledow. Zdarzaja sie sporadycznie w kodach zrodlowych programu prezentowanego na listingach. Na szczescie na dolaczonej plycie CD programy sie ladnie kompiluja i dzialaja bezblednie.

Moge polecic ta ksiazke posiadam rowniez Java 2 Techniki Zaawansowane. Przyjemnie sie z tego uczy.
Polecic moge rowniez Thinking in Java - chodz nie posiadam, rekomenduja ja znajomi.

0

Na początek Head First Java. Książka napisana "trochę inaczej", ale lepiej wprowadza w podstawy języka. Potem TiJ 4ed. Jest znacznie bardziej zawikłana i wchodzi w szczegóły. Warto po nią sięgnąć, jak już się ma pojęcie o języku.

Co do Core Java Podstawy i Techniki Zaawansowane. Jeżeli masz dużo kasy na zbyciu to i tak kup piwo. Książki nie aktualne i nie warto ich kupować. Poszukaj w bibliotece najbliższego wydziału informatyki jeżeli bardzo Ci zależy.

0

mi się TiJ nie za bardzo spodobała...co prawda miałem już jakąś wiedzę w tym temacie, więc za wiele książka ta mi nie dała...

jesli chodzi natomiast o konkretne technologie 'javowe' i 'javopochodne' to polecam wydawnictwo Manning...dużo dobrych pozycji... http://www.manning.com/catalog/java/

0

Jesli znasz C++ i Dephi to nie ma co sie kosztowac na ksiazke. O javie tyle jest w internecie torrenatch itp ze ksiazke se mozna darowac. Jak chcesz szybko sie nauczyc javy to wpisz sobie w google:
Collections, ArrayLisy, HashMap ewentualnie JDBC czy czegos tam nie wiesz i lecisz z koksem.

W sumie sobie przypomnialem jedna jest warta uwagi dla poczatkujacych.
SCJP 1.5 z tego co mi sie wydaje to chyba Sybex czy jakos tak ja wydaje. Mozna ja przeczytac pobierznie zeby wiedziec gdzie co jest potem tlyko zagladac gdy trzeba.

0

1.

kicha napisał(a)

Jesli znasz C++ i Dephi to nie ma co sie kosztowac na ksiazke.

Nie zgadzam się; istnieje kilka bardzo podstawowych założeń (różniących javę od wymienionych języków), które moim zdaniem powinny być przyswojone przed pisaniem programów. Doradzam książkę gdzie wszystko jest po kolei i w komplecie, odradzam webowe tutoriale. Może istnieją takie, które są lepsze od książek, ale bezpieczniej moim zdaniem złapać za sprawdzony papierowy tytuł.

2.
Co do Thinking in Java - zaczynając uczyć się javy miałem pojęcie o c++ (miałem z nim jako-taką styczność od dwóch lat) i złapałem właśnie za TIJ. Uważam, że merytorycznie w kontekście znajomości C++ jest w porządku (miejscami autor zakłada, że czytelnik zna c++). Poza tym:

Zalety:

  • solidne podstawy: obszernie, rozwlekle ale dokładnie pokazuje charakterystyczne cechy javy.
  • trudne przykłady: przykładowe kawałki kodu były dla mnie momentami ciężkie do zrozumienia - ale uczyły analizowania kodu, co mi się później przydało.

Wady:

  • nudna. łojojojoj jak nudna. Nie przebrnąłem przez nią do końca, zatrzymałem się w połowie (do dziś nie wiem jak to dokładnie jest z wielowątkowością). Ale przeczytałem to, co było mi potrzebne i wiem gdzie wracać jak mi braknie wiadomości.

Podsumowując: jestem z niej zadowolony.

0

Jesli znasz C++ i Dephi to nie ma co sie kosztowac na ksiazke.

W tym zdaniu zalozylem ze gosciu zna pojecia programowania obiektowego. Jesli tak jest to nadal twierdze ze nie jest potrzebna zadna ksiazka.

Sam teraz przestawiam sie na Pythona i nie mam z tym zadnego problemu, anie mam zadnej ksiazki na ten temat.

Fakt w c++ nie trzeba pisac obiektowo, ale to chyba juz nie te czasy:)

Wniosek jeden:

Trzeba kupic ksiazke ktora wytlumaczy podejscie obiektowe:)

0
kicha napisał(a)

Trzeba kupic ksiazke ktora wytlumaczy podejscie obiektowe:)

Moim zdaniem dalej nie masz racji. Garbage Collector, przestrzenie nazw, brak wskaźników, inne podejście do oceny logicznej wyrażeń (w C++ wszystko większe od 0 jest true) - to i multum innych składowych różni Javę od C++. Nie polecałbym nikomu nauki wszystkich tych zagadnień metodą prób i błędów.
Pewnie można od razu 'lecieć z koksem', ale to się odbija negatywnie na ostatecznej znajomości języka i wygodzie pracy (ja się tak uczyłem ActionScriptu i z perspektywy czasu oceniam to jako zły pomysł).

0

W sumie sobie przypomnialem jedna jest warta uwagi dla poczatkujacych.
SCJP 1.5 z tego co mi sie wydaje to chyba Sybex czy jakos tak ja wydaje. Mozna ja przeczytac pobierznie zeby wiedziec gdzie co jest potem tlyko zagladac gdy trzeba.

Dlatego wlasnie napisalem o tym.

0

Poza tym jesli czlowiek ma juz w glowie troche programowania to wie co trzeba zrobic zeby zrobic.:) I tak wszystko dziala na tej samej zasadzie. Tylko podejscie jest troche inne. Pisze to bo wydaje mi sie ze mam juz troche doswiadczenia w tym zakresie:)

P.S. Gdyby to bylo tak ze chcialbym sie nauczyc C++(jezyk nizszego poziomu) lub c to wtedy zaproponowal ksiazke:)

0
kicha napisał(a)

Mozna ja przeczytac ort! zeby wiedziec gdzie co jest potem tlyko zagladac gdy trzeba.

...ale potem napisałeś, że wystarczy tylko znajomość podejścia obiektowego, co sprostowałem wyżej.
Poza tym to ja piszę bez rażących błędów ortograficznych i ja mam rację ;P
A teraz dość, co ja się będę wdawał w kłótnie forumowe z kimś kto nie ma tutaj konta (później tylko mnie zbanują i co? )

0

no dobra:) ale ja ostatni cos napisze na ten temat:D

0

Chyba Head First Java. Edycja polska
Naucz się dobrze podstaw. Reszta to tutoriale z SUNa :-)

0

Wszystko wieksze od 0 czy wszystko rozne od 0 jest TRUE oto jest pytanie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1