jLabel i setText- znak nowej linii

Odpowiedz Nowy wątek
2008-05-31 01:14

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

Gdy wstawiam zbyt długi tekst nie wyświetla sie cały. Da sie jakos wstawic znak nowej linii?


Pozostało 580 znaków

2008-05-31 09:06

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 2 minuty temu

0

\n

Pozostało 580 znaków

2008-06-01 00:46

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0
Koziołek napisał(a)

\n

Właśnie jak sie okazuje to nie jest takie proste. Wstawiając taki znacznik nowej linii w teskt, nie pojawia sie on w tekscie, ale rowniez nie przenosi tekstu do nowej linii :( Nie wiem o co tutaj chodzi.


Pozostało 580 znaków

2008-06-01 09:39

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 3 minuty temu

0

Może spróbuj htmlem:
<html><br></html>
U mnie \n zawsze działało.
Pozdrawiam.

Pozostało 580 znaków

2008-06-02 09:04

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0
Afish napisał(a)

Może spróbuj htmlem:
<html><br></html>
U mnie \n zawsze działało.
Pozdrawiam.

Tez lipa. Robie to pod NetBeansem wiec moze cos w wlsciwosciach jlabel trzeba zmienic, ale juz wszystkiego probowalem ;/


Pozostało 580 znaków

bogdans
2008-06-02 10:37
bogdans
0

Może ustawiłeś za mały rozmiar etykiety (całego okna)? Wielu odpowiadających (ja również) nie używa edytora graficznego, używa menadżerów rozkładu - wtedy wielkość etykiety (i wielkość okna) dopasuje się do tekstu.
pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

bogdans
2008-06-02 11:09
bogdans
0

Sprawdziłem, u mnie \n też nie działa. Działa html,

label.setText("<html>Pierwsza linia<br>Druga linia</html>");

Pozostało 580 znaków

C#
2012-04-12 11:22
C#
0
  • Environment.NewLine;
Zobacz datę ostatniego postu - grizz 2012-04-12 11:23
@C#, z choinki się urwałeś? Nie ten język, odpowiedź nie na temat, kilka lat spóźnienia. - bogdans 2012-04-12 11:33

Pozostało 580 znaków

2012-04-13 09:15

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

Bardziej przenośne będzie :

String newline = System.getProperty("line.separator");
String tekst = "aaaaaaaaaaaaaaaa" + newline;

http://docs.oracle.com/javase[...]stem.html#getProperties%28%29

Pozostało 580 znaków

2012-04-13 14:39
Moderator

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 6 dni temu

0

W jakim sensie będzie bardziej przenośne? Takie, że w żadnym SO nie działa?
Przeczytaj wpierw uważnie cały wątek, potem sprawdź czy Twoja propozycja działa, a na końcu odpowiadaj.


To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy - tak pełni wątpliwości. Bertrand Russell
edytowany 1x, ostatnio: bogdans, 2012-04-13 14:40
Aaa ok, przepraszam... Rano chciałem pomóc, po prostu i nie doczytałem. Dopiero teraz zaczaiłem o co chodzi :/ No cóż chciałem pomóc:( Swoją drogą po prostu System.getProperty("line.separator") korzystałem w zapisie stringu od pliku. - LOSMARCELOS 2012-04-13 16:55
Szczerze? Nie rozumiem po co System.getProperty("line.separator") przy zapisie do pliku. Jak tworzysz plik w jednym SO, to w innym go nie otwierasz? Jedyny znany mi edytor, który nie radzi sobie z rozmaitymi "line.separator", to windowsowy Notatnik. On aprobuje tylko #13#10. Przenośność przy zapisie do pliku wymaga raczej używania "\n\r" niż System.getProperty("line.separator"). - bogdans 2012-04-13 17:10
No właściwie nie wiem. :( Po prostu ktoś mi kiedyś tak powiedział, że to będzie działać niezależnie od systemu (Windows, Linux, Solaris, MacOS) Tak samo jak z File.pathSeparator. Inaczej jest w Windows, a inaczej w Linux. - LOSMARCELOS 2012-04-13 18:07
Ważniejszy niż File.pathSeparator jest File.separator. Używanie tych stałych jest rzeczywiście bardzo uzasadnione. - bogdans 2012-04-13 20:16
W kwestii nowego wiersza.Jeżeli przenośnie, to najbardziej będzie używając System.lineSeparator(). Może jednak źle działać na Macach, które używały chyba wyłącznie '\r'. - Olamagato 2012-04-19 04:03
@Olamagato, mówimy o pisaniu do pliku. Dlaczego stosowanie charakterystycznego dla SO znaku nowego wiersza ma zwiększać przenośność? Raczej trzeba użyć takiego seperatora, który jest rozumiany przez możliwie dużo edytorów z różnych SO. - bogdans 2012-04-19 08:07

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0