[JAVA][JDBC][Sybase Anywhere] Problem z połączeniem z bazą

0

Witam,
czytam internet już od kilku ładnych dni i nie mogę znaleźć rozwiązania na problem, który mi się wydarzył. Piszę aplikację, która ma się łączyć z bazą danych sybase anywhere, sterowniki są ładnie zainstalowane, baza stworzona i problem pojawia się przy łączeniu :-[

baza nazywa się dziennik, w panelu sterowania odbc takąże dodałem bazę i przy test connection jest success, jak włączam sybase center i tam się łącze z bazą to wszystko gra i jest okej api się łączy też nawet jak nie podam w getConnection tam gdzie url "/dziennik" co wydaje mi sie dziwne [???]

(...)
DriverManager.registerDriver((Driver)Class.forName("com.sybase.jdbc3.jdbc.SybDriver").newInstance());
Connection con = DriverManager.getConnection("jdbc:sybase:Tds:localhost:2638/dziennik", "!@#$%^&*", "!@#$%^&*");
Statement stmt = con.createStatement();
(...)

błąd jaki przechwytuję w exceptions:

Unexpected exception : java.sql.SQLException: JZ006: Caught IOException: java.net.ConnectException: Connection refused: connect, sqlstate = JZ006</code>

Ma ktoś jakiś pomysł? Z góry dzięki za propozycje

Aha używam jConnect6 jakby to było pomocne

0

Mimo zapewnień zapytam.. Co zwraca:

telnet localhost 2638

Może zwyczajnie baza nasłuchuje na interfejsie sieciowym, a nie loopbacku.

pzdr,

0
Connecting To localhost...Could not open connection to the host, on port 2638: Connect failed

hmm ciekawe, a w jaki sposób to zrobić by zadziałało, bo nie mam pojęcia, gdzie trzeba to wszystko poustawiać aby baza była dostępna

0
freakman69 napisał(a)

Connecting To localhost...Could not open connection to the host, on port 2638: Connect failed

> hmm ciekawe, a w jaki sposób to zrobić by zadziałało, bo nie mam pojęcia, gdzie trzeba to wszystko poustawiać aby baza była dostępna


Proponuję sprawdzić za pomocą komendy "netstat -an", na którym interfejsie coś nasłuchuje na porcie 2638.

pzdr,
yarel
0

a jeżeli nic nie nasłuchuje, to jak dodać żeby baza nasłuchiwała?

0
freakman69 napisał(a)

a jeżeli nic nie nasłuchuje, to jak dodać żeby baza nasłuchiwała?

To Sybase, zatem skorzystaj z toola Server Config i dla wybranej bazy spróbuj dodać z poziomu Network Addresses obsługę protokołu TCP Winsock TCP/IP cośtam. Wpisując Twój adres IP i port, np. 10.20.30.40,2368 (port po przecinku)

Alternatywnie możesz skorzystać z dsedit i dla wybranej bazy zmienić ustawienia protokołu.

W razie problemów szukaj w dokumetnacji Sybase.

pzdr,
yarel

0

kurcze nie mogę tego znaleźć

toola Server Config
, a dsedit nie mam
Nie mam siły już do tego i chyba potrzebuję tą wiedzę łopatologicznie najlepiej z obrazkami ;] bo i helpa nie mam bo wyświetla mi coś takiego:

om.sybase.helpManager.HelpNotFoundException: Online help jar not found: D:\programs\SQLANY~1\SYBASE~1.0\scvwen500.jar.
	at com.sybase.helpManager.Dataset.setFileRef(Dataset.java:163)
	at com.sybase.helpManager.Dataset.validateParams(Dataset.java:129)
	at com.sybase.helpManager.Dataset.<init>(Dataset.java:65)
	at com.sybase.helpManager.FactoryHelp.getViewer(FactoryHelp.java:242)
	at com.sybase.helpManager.FactoryHelp.getViewer(FactoryHelp.java:180)
	at com.sybase.helpManager.FactoryHelp.getViewer(FactoryHelp.java:143)
	at com.sybase.central.viewer.SCHelpManager.initHelpViewer(SCHelpManager.java:56)
	at com.sybase.central.viewer.SCHelpManager.showOnlineBooks(SCHelpManager.java:91)
	at com.sybase.central.viewer.ScjSession.showOnlineBooks(ScjSession.java:590)
	at com.sybase.central.viewer.ViewerManager.menuItemSelected(ViewerManager.java:1167)
	at com.sybase.central.viewer.BaseMenuItem.actionPerformed(BaseMenuItem.java:191)
	at javax.swing.AbstractButton.fireActionPerformed(Unknown Source)
	at javax.swing.AbstractButton$Handler.actionPerformed(Unknown Source)
	at javax.swing.DefaultButtonModel.fireActionPerformed(Unknown Source)
	at javax.swing.DefaultButtonModel.setPressed(Unknown Source)
	at javax.swing.AbstractButton.doClick(Unknown Source)
	at javax.swing.plaf.basic.BasicMenuItemUI.doClick(Unknown Source)
	at javax.swing.plaf.basic.BasicMenuItemUI$Handler.mouseReleased(Unknown Source)
	at java.awt.AWTEventMulticaster.mouseReleased(Unknown Source)
	at java.awt.Component.processMouseEvent(Unknown Source)
	at javax.swing.JComponent.processMouseEvent(Unknown Source)
	at java.awt.Component.processEvent(Unknown Source)
	at java.awt.Container.processEvent(Unknown Source)
	at java.awt.Component.dispatchEventImpl(Unknown Source)
	at java.awt.Container.dispatchEventImpl(Unknown Source)
	at java.awt.Component.dispatchEvent(Unknown Source)
	at java.awt.LightweightDispatcher.retargetMouseEvent(Unknown Source)
	at java.awt.LightweightDispatcher.processMouseEvent(Unknown Source)
	at java.awt.LightweightDispatcher.dispatchEvent(Unknown Source)
	at java.awt.Container.dispatchEventImpl(Unknown Source)
	at java.awt.Window.dispatchEventImpl(Unknown Source)
	at java.awt.Component.dispatchEvent(Unknown Source)
	at java.awt.EventQueue.dispatchEvent(Unknown Source)
	at com.sybase.util.EventMonitor.dispatchEvent(EventMonitor.java:430)
	at java.awt.EventDispatchThread.pumpOneEventForHierarchy(Unknown Source)
	at java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForHierarchy(Unknown Source)
	at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(Unknown Source)
	at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(Unknown Source)
	at java.awt.EventDispatchThread.run(Unknown Source)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1