Graficzna reprezentacja czasu...

0

Witam wszystkich ! Mam do napisania projekt, który będzie swoistym kalendarzem, który znamy z urządzeń mobilnych wyposażonych w Windows Mobile. Tzn. muszę rysować tygodnie, dni , itd w których użytkownik będzie mógł graficznie nanieść zadania. Np. Mamy np poniedziałek i godziny od 0:00 do 24:00. Użytkownik może zaznaczyć przedział, np od 6:00 do 12:00 ,zapisać jakieś zadanie, a obszar który zaznaczył powinien odznaczać się jakimś kolorem.

na razie mam w głowie plan ale niestety gorzej ze wdrożeniem, swing jest lekko ubogi w komponenty graficzne i nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać. Ma ktoś moze jakiś pomysł, czy można do tego jakoś wykorzystać jTable ?? Dodam że dodatkowym atutem będzie, jeśli już wprowadzone zadanie w jakimś terminie, można będzie zlapac i przeniesć w inny przedział czasowy (tak więc drag'n'drop). Myślałem nad wykorzystaniem zwyklych jButtonow itp, ale na razie brak koncpecji. :) Proszę o jakąś radę.

0

na jakiej podstawie uwazasz ze SWING jest ubogi? co prawda przyznam, ze preferuje SWT, ale to ze wzgledu na jakosc API.

pozdrawiam

0

dokładnie z przedmówcą się zgadzam, SWING ubogi raczej nie jest, na upartego wystaczy Ci do tego projektu zwykły JTable + dobry model do niego + ewentualnie jakieś JTableCellRenderer/Editor i już...

0

ale to ze wzgledu na jakosc API

Przepraszam, że się wtrącam, ale możesz powiedzieć, co masz na myśli?
Ja programuję w Swingu od jakiegoś roku i podoba mi się on coraz bardziej ;)
Widziałem przykłady z SWT i przyznam, że jak dla mnie jest on przekombinowany,
więc nie wiem, czym tu się zachwycać.

0

SWING niestety pozwala na pisanie balaganiarskiego kodu. W kazdym przykladzie dziedziczysz po komponentach co juz jest niefajne. SWT przedklada kompozycje nad dziedziczenie (wzorce)!
poza tym wiele rzeczy robi sie prosciej
np. chcesz miec ramke wokol grupy? new Group(shell,SWT.BORDER); ikonka w trayu to kilka linijek,
i wiele innych smaczkow. API jest po prostu lepiej przemyslane.

pozdrawiam

0

ikonka w trayu to kilka linijek

W Swingu to też parę linijek (Java 6) ;)

Co do tego obramowania, to rzeczywiście w Swingu się to trudniej robi, ale od czego jest Matisse w NetBeans...

Gdzie mogę znaleźć gdzieś listę tych smaczków?

0

tak, od javy6 faktycznie to mozliwe.
NetBeansa i ZADNYCH innych edytorow nie uzywam. Oplaca sie ich uzywac jedynie to prostego okienka czyli wlasciwie nigdy. potem gdy chcesz zrobic cos bardziej skomplikowanego zaciskasz zeby, aby sie przebic przez wygenerowany kod (ktorego notabene w NB nie zmienisz).
co do SWT najlepiej popatrzec na snippety i poogladac widgety
a TU np. ciekawe wypelnienie tabeli.

Do nauki polecam ksiazke Adama Bochenka "Eclipse biblioteka SWT"
pozdrawiam

0

chcesz zrobic cos bardziej skomplikowanego zaciskasz zeby, aby sie przebic przez wygenerowany kod (ktorego notabene w NB nie zmienisz).

Ja nie miewam takich proglemów...

A co do SWT to nadal nie wiem, czym się tu zachwycać. Jak dla mnie jest przekombinowany.
Chociażby to:

Button (SWT.ARROW)
Button (SWT.CHECK)

W dodatku te dziwaczne nazwy komponentów.

0

A ja podpowiem tylko JavaFX Script i odeślę do googla.

Co do SWT/SWING to raczej SWT. Jest bardziej naturalne choć posiada pewne wady np. pętla główna programu a fuj...

0

A jak to jest z tym Java FX Script - ma to jakiś wizualny edytor w stylu Matisse?

0

Wizualnego nie ma, ale jest to dość prosty język jak na skryptowy do tworzenia GUI. W NetBeans6 jest doś dobra wtyczka do tworzenia kodu, a i kompilator bardzo ładnie już działa.

0

To jak na razie nie ma po co go używać ;) Co prawda jest w nim "bind", ale za to marnuje się czas na klepanie interfejsu ręcznie, więc trochę nie ma to sensu.

0
Crane napisał(a)

To jak na razie nie ma po co go używać ;) Co prawda jest w nim "bind", ale za to marnuje się czas na klepanie interfejsu ręcznie, więc trochę nie ma to sensu.

Nie fajne podejście. Co jak co, ale JFX nie służy tylko do robienia okienek, ale też do tworzenia animacji bardziej w stylu flasha. Oznacza to, że trzeba by mieć edytor podobny do Adobe Flash.

0

A jest planowany w ogóle jakiś Matisse dla JavaFX Script? Wydaje mi się, że się trochę na nim znasz, więc zapytam jeszcze:

  1. Słyszałem, że nie tak dawno wyszedł do tego kompliator. Wydajny jest kod przez niego tworzony?
  2. Jak się używa klas napisanych w JavaFX Script w zwykłej Javie? W szczególności ciekawi mnie, jak używa się atrybutów.
0

JavaFX jest w fazie Alfa, a zatem nie ma co nawet marzyć o jakiś fajnych narzędziach. Szkoda sam na to narzekam. Nawet pluginu do mavena nie za bardzo widać.

  1. Kod jest średnio wydajny jeżeli używasz tylko komponentów, które maja odpowiedniki w swingu to kod JFX jest tłumaczony na Swinaga, a następnie kompilowany. Zresztą nie walczyłem z tym kompilatorem gdzieś od końca stycznia więc pewno już go poprawili.

  2. Klas JFX nie można używać w javie, javac odrzuci je jako błędne. Choć, żeby było śmieszniej kompilator jfxs wytwarza z plików fx bytecode. Można za to używać klas Javy w JFX. Tak się zastanawiam czy po ostatniej "udanej inaczej" prezentacji na MIMUWie nie podejść jeszcze raz do tego tematu tak solidniej.

Dużo informacji na blogu Jamsa Weavera:
http://learnjavafx.typepad.com/

Fajny gość swoją drogą. Świetnie się z nim gada.

0

Klas JFX nie można używać w javie, javac odrzuci je jako błędne.

To niefajnie :/ Ale ktoś nad tym pracuje, czy tak ma pozostać?

0

Tak ma pozostać przynajmniej na chwilę obecną. Jednak znając życie dość szybko powstanie proteza. Zresztą nie jest to takie głupie jak się wydaje. Przecież JFXS ma dostarczać warstwy prezentacyjnej, a zatem nie ma potrzeby by korzystać z niego bezpośrednio w Javie. Tak samo jak nie ma sensu korzystanie w javie z np. HTMLa, velocity czy jsp. JFXS jest TYLKO narzędziem do prezentacji danych z javy, a nie językiem do pisania logiki biznesowej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1