w co dalej inwestowac?:)

0

witam,
programuje w java gdzies od roku na poziomie studiow :) czyli proste programy, gry (szachy itp), aplikacje klient-serwer (gry, dostep do bazy danych) itp itd. Aktualnie zabieram sie za JSP i servlety.

Ale do konkretow: czego w technologii java warto uczyc sie w pierwszej kolejnosci? Wiem ze ogolnie warto uczyc sie wszystkiego ale chcialbym zaczac od technologii najbardziej potrzebnych.
Dorwalem ksiazke do EJB (Enterprsie JavaBeans 3.0 wyd. o'reilly) oraz do Hibernate (Hibernate w akcji Bauer King). Przejrzalem obie ale szczerze mowiac nie jestem zbytnio przekonany w co sie wglebic (moze java i xml?). Pewnie wybor zalezy od tego co chce robic...a ze nie wiem sam prosze o nakierowanie [diabel]

0

Jeżeli chodzi o programowanie dla sieci to:

  • EJB lub Spring Framework - dwa, różne, podejścia do aplikacji korporacyjnych w Javie
  • JPA i/lub Hibernate - Hibernate można tak skonfigurować by był zgodny z JPA
  • JFS/Apache Wicked/GWT/JavaFX Script - warstwa prezentacyjna
  • OSGi - bo jest modne i pozwala na tworzenie prawdziwych aplikacji modułowych w Javie.

Jeśli chodzi o programowanie w Javie generalnie

  • Android - nowa zabawka od Googla. Warto.
  • Maven - mała rzecz, a cieszy. Można szybko się nauczyć pisania pluginów i administracji, apotem w CV b. dobrze się to prezentuje.
  • JPA - okienka tez korzystają z baz danych
  • Spring - koncepcja IoC to obecnie podstawa javy.

Nie warto w moich oczach zajmować się:

  • JavaME, bo mamy Androida, który jest znacznie lepszy
  • Java+XML, bo tu nic nie ma. API DOM lub Sax. Do tego trochę o dtd i schema. Webmasterzy są w te klocki i tak lepsi.
0
Koziołek napisał(a)

Nie warto w moich oczach zajmować się:

  • JavaME, bo mamy Androida, który jest znacznie lepszy

Witam,
przyznam, ze zastanowilo mnie to stwierdzenie i pokrotce zapoznalem sie z zaproponowana przez Ciebie platforma (Android). Wyglada dosc przyjemnie i wydaje sie byc krokiem w dobrym kierunku, jesli chodzi o urzadzenia mobilne. Niestety, sa dwa "ale":

  1. w chwili obecnej jest on tylko na papierze (SDK + emulator)
  2. ograniczenie wydajnosci urzadzen mobilnych (co prawdopodobnie w najblizszym czasie nie bedzie przeszkoda)
    <font size="1">(tutaj warto wspomniec o J2ME Polish, jako dodatkowym framework'u)</span>

Natomiast dlaczego warto zainteresowac sie J2ME (choc nie twierdze, ze znajomosc tej platformy jest wymagana), to fakt, ze J2ME dotyczy nie tylko telefonow komorkowych, ale takze PDA/media-box'y/tunery i wbrew pozorom pewna czesc rynku zajmuje.
Pozdr.

0
Koziołek napisał(a)

Jeżeli chodzi o programowanie dla sieci to:

  • JFS/Apache Wicked/GWT/JavaFX Script - warstwa prezentacyjna

Chyba JSF...

Poza tym polecam zapoznać się z RichFaces oraz Seam - baaaardzo upraszczają warstwę prezentacji oraz logikę biznesową dla J2EE.

0

@gzrewal, tru. JSF powinno być. Seam jest też coraz popularniejszy. Popatrzeć można też na Egg Framework. Ciekawa rzecz do prototypowania aplikacji i nauki javy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1