notatnik problem z nowym plikiem

0

Witam, zrobiłem taki mini notatnik i po kliknięci w zakładkę nowy pokazuje mi się nowy jTabbedPane
i nowe pole do pisania lecz stare znika. A jak przechodze po jTabbedPane1 ... jTabbedPane2 to mam to samo pole tekstowe.

Kod wyglada tak:
< code = java >
private void jMenuItem1ActionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt) {
// nowy
jTabbedPane1.addTab("nowy", jTabbedPane2);
JTextPane pole4 = new JTextPane();
JScrollPane jsp = new JScrollPane(pole4);

     JPanel powZawartosci = (JPanel)this.getContentPane();
     powZawartosci.setLayout(new BoxLayout(powZawartosci, BoxLayout.Y_AXIS));


   this.setSize(new Dimension(600,476));
   this.setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);
   this.setVisible(true);
}                            

proszę o jakąś podpowiedz co tu źle robie.
0
  1. Jak używasz znacznika < code=java >, to bez spacji.
  2. Wydaję mi się, że dodawanie zakładki winno wygladac tak:
        JTextPane pole4 = new JTextPane();
        JScrollPane jsp = new JScrollPane(pole4);
        jTabbedPane1.addTab("nowy",jsp);

pozdrawiam

0

e no dzięki wielkie :) a ja tyle nad tym siedziałem i wiecznie błędy wyskakiwały albo coś było nie tak.

Ostatnie pytanko: czy istnieje jakaś funkcja do wypisania wielkości pliku w bajtach? albo do zczytania wszystkich znaków nawet znaków końca linii

0

file.length(); zwraca wielkość pliku w bajtach
pozdrawiam

0

dzięki za odpowiedz, ale zle napisałęm nie wielkość pliku tylko ilość znaków. Wiem mogł był to wykorzystać ale nie zawsze bede czytał z pliku

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1