Zapis pliku txt

Odpowiedz Nowy wątek
Kroghot
2008-02-03 19:25
Kroghot
0

Witam, zaznaczę że nie znam się na tym języku i dlatego proszę o pomoc.

Może mi ktoś poprawić ten kawałek kodu żeby zadziałał( kod ma zapisać plik na dysku po wybraniu z menu zapisz i wpisaniu nazwy pliku)

private void jMenuItem2ActionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt) {                                           

        JFileChooser fileChooser = new JFileChooser();
        fileChooser.setFileHidingEnabled(false);                 
        int returnOption = fileChooser.showSaveDialog(null);

    String lines= "";
    String file= "";

    if(wybor == JFileChooser.APPROVE_OPTION)
    {
      file = fileChooser.getSelectedFile().getPath();
    }
              String sciezka = fileChooser.getSelectedFile().toString();
              File txt;
                txt = new File(sciezka);
                String dane = "";
                String daneOut = "";

                           try {
                           BufferedWriter zapisz = new BufferedWriter(new FileWriter(txt));
                            while((dane = zapisz.readLine())!=null)
                                     daneOut += dane + '\n';
                                     pole3.setText(daneOut);

                           zapisz.close();
                           }
                           catch (IOException ioE) {
                              }

    }                      

Z góry dziękuje za pomoc

Pozostało 580 znaków

2008-02-03 23:01
Moderator

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 4 dni temu

Lokalizacja: Stacktrace

0
while((dane = zapisz.readLine())!=null)
                                     daneOut += dane + '\n';
                                     pole3.setText(daneOut);

na

while((dane = zapisz.readLine())!=null){
                                     daneOut += dane + '\n';
                                     pole3.setText(daneOut);}

Sięgam tam, gdzie wzrok nie sięga… a tam NullPointerException

Pozostało 580 znaków

Kroghot
2008-02-03 23:10
Kroghot
0

niestety nadal nie działa, wyskakuje mi taki błąd:

symbol : method readLine()
location: class java.io.BufferedWriter
while((dane = zapisz.readLine())!=null){
1 error
BUILD FAILED (total time: 0 seconds)

Pozostało 580 znaków

2008-02-03 23:21
Moderator

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 4 dni temu

Lokalizacja: Stacktrace

0

Grrr... :/ jeżeli chcesz pisać (write) to nie czytaj (read):

http://java.sun.com/j2se/1.5.[...]i/java/io/BufferedWriter.html

znaczy się zanim napiszesz kod przeczytaj dokumentację :)


Sięgam tam, gdzie wzrok nie sięga… a tam NullPointerException

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0