klucze autoryzacji a J2ME

Odpowiedz Nowy wątek
2008-01-29 06:45
csh
0

mam za zadanie napisac autoryzacje w J2ME taka ze telefon laczy sie przez GPRS z jakas baza danych gdzie klucze (hashe albo login i haslo) sa skladowane, powinien sie SELECTowac i dzieki temu sprawdzac mozliwosc dostepu..

niestety jak zauwazylem w J2ME nie dziala juz sam import:
import java.sql.*;

co mnie troche przeraza :) no bo jak teraz sprawdzic autoryzacje... a klucze musza byc przechowywane zdalnie...

czy macie jakies pomysly jak to rozwiazac, w ostatecznosci obejsc inaczej..

z gory dzieki za pomoc


szczególnie pomogli mi: johny_bravo, chodnik, J2ME

Pozostało 580 znaków

2008-01-29 10:26
0

W j2me nie obsłużysz bezpośrednio sql:/
Musisz wysyłać po prostu stringi i interpretować je po stronie serwera.

Pozostało 580 znaków

2008-01-29 11:52
0

@Hrypa, a broń boże w ten sposób. Nie przesyłasz danych otwartym tekstem.

Ok. sa dwie główme metody:

  1. Połaczenie ssl z serwerem. To działa od MIDP 2.0.
  2. Użycie WS-Security to też od MIDP 2.0.
  3. Opracowanie własnego protokołu szyfrującego w celu przesyłania danych na początku. Tu nie trzeba nawet zbytnio kombinować wystarczy najprostszy algorytm szyfrujący.

Pozostało 580 znaków

2008-01-29 12:00
0

oczywiście nie chodziło mi o wysłanie niezakodowanego tekstu;)
zakodowanie i odkodowanie tekstu to już osobny temat, tak czy siak trzeba przesłać po prostu stringa i po stronie serwera coś z nim dalej robić

Pozostało 580 znaków

2008-02-09 18:32
csh
0

ok rozumiem ze wstawic textbutton po zdarzenie klikniecie np w button (itp) ma wysylac postem do serwera ten string a lepiej MD5() od tego stringa.. Tylko jak to POSTem wyslac i jak odebrac przez serwer zakladajac ze mam po stronie serwera PHP a nie Java. Da sie tak? Jezeli tak to jak? prosze max prosto bo jestem poczatkujacy


szczególnie pomogli mi: johny_bravo, chodnik, J2ME

Pozostało 580 znaków

2008-02-12 23:28
csh
0

oczywiscie po stronie serwera w PHP to wiem, banał
chodzi mi o wyslanie z poziomu Javy (midletu) tego POST-a...
czyli taki formularz html tyle ze w java zeby zawartosc textbutton-a poszla do serwera...


szczególnie pomogli mi: johny_bravo, chodnik, J2ME

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0