rozklad w aplecie- przyslaniaja sie czesciowo elementy

0

witam

Do jednej z zakladek w aplecie dolaczam elementy takike jak suwaki, funkcje co rysuje jakis wykres i pole tekstowe (JTEXTAREA). I jak dodaje te elementy to: suwaki widac cale, ale funkcja rysujaca co rysuje wykres jest przyslonioeta u dolu polem tekstowym - zaslania kwalek wykresu pole tekstowe. Zastosowalem JScrollPane w zakladce gdyz wszystko mi sie nie miescilo.

ponizej znajduje sie rozklad jaki stosuje w zakladce:

    JPanel zakladka5 = new JPanel();
    zakladka5.setLayout(new BoxLayout(zakladka5, BoxLayout.Y_AXIS));
    JPanel zakladka5wew = new JPanel(new GridLayout(0,3));

///dodaje suwaki JSLIDER,
                zakladka5wew.add(suw9);
        zakladka5wew.add(suw10);
        zakladka5wew.add(suw11);

        zakladka5.add(zakladka5wew);
        zakladka5.add(wzmacn);   //funckja rysujaca
        zakladka5.add(pole12);  //pole JTEXTAREA

JScrollPane srcollPane12 = new JScrollPane(zakladka5);  

//ZAKLADKA
jtabpane10.addTab("Nieodwracaj\u0105cy",srcollPane12);

Czemu mi pole testowe przyslania dół wykresu!!?? czy zle stosuje rozklad???

PROSZE O POMOC

0

nikt mi nie odpowie czemu tak mi sie dzieje ze pole tekstowe przyslania mi kawalek wykresu??

w japlecie zakladka wyglada tak:

----------------------- _suwaki____
wykres
- ----------------------- -
_____ <<<-------- pole tekstowe przyslania kwalek wykresu??
jtextarea____

Czemu mi to przyslania?? stosuje rozklad: BoxLayout.Y_AXIS wiec powinno byc pod!!! a czemu zaslania kawalek wykresu. w zakladce stosuje srollpane. probowalem tez na innym rozkladzie np borderlayout ale tez tak sie dzieje. PROSZE O POMOC!

0

Gdzie można ten aplet obejrzeć ?
pozdrawiam

0

link do stronyz apltem:

http://xysztoff.republika.pl/projekt.htm

wchodzisz w wzmacniacz ----->> wzmacniacz operacyjny--->> podstawowe uklady-->> i w "odwracajacym i nieodwracajacym przyslaniane jest dol wykresu

w podzakladce "dzialanie ukladu" <--- wszystko jest ok dlaczego w tych dwoch powyzej nie jest zaslaniaja

0

Może po prostu brak miejsca "w pionie", aplet dostaje tyle piksli ile mu przydzielisz. Po kliknięciu na Podstawowe układy w górnej części jest jeden pasek z zakładkami więcej,

0

hmmmm?????????????? [???] [???] [???]

ale dobrze wyswietla w podpodzakladce "Dzialanie ukladu" (wzmacniacz->wzmacniacz operacyjny->dzialanie ukladu) i tez stosuje rozklad BoxLayout.Y_AXIS i wszystko wrzucone jest ok (rysunek - opis- suwak -wykres) i nic sie nie przyslania. a w podzakladkach wzmacniacz->wzmacniacz operacyjny->podstawowe uklady-> "odwracajacy" oraz "nieodwracajacy" wyswietla zle (przyslania!!) nawet dodalem bezposrednio zakladki "odwracajacy " i "nieodwracajacy " do apletu!! ale dalej nic nie pomoglo przyslania!! DZIWNE !!?? [glowa] [???]

0

chyba aplet moze przydzielac tylko jakas okreslona ilosc miejsca na jedno pole???: bo np dalem zeby rysunek byl nizej podpodzakladce "dzialanie ukladu" i pole tekstowe przyslania ten rysunek [!!!] [!!!] pole tekstowe powinno sie przesunac w dol [!!!] jak sie powiekszyl obszar funkcji rysujacej [!!!] a sie nie przesunelo tylko przyslania! jak rozwiazac ten problem [???] [???] [???] [???] [???] [???] [???]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0