problem tablice boolean

0

Mam problem z zadaniem mam zrobione ale nie do końca ponieważ niezgodnie z instrukcją.

napisz program w którym utworzona zostanie 20 elementową tablica typu boolean.
komórki o indeksie prostym przypisz wartość true a komórkom o indeksie nieparzystym przypisz wartość false. Wyświetl na ekranie zawartość.

po 1. nie mogę przypisać wartości boolean , pokazuje mi od razu same błędy
po 2. nie chce mi pokazać wartości tablicy = 0
po 3. nie wiem czy można w ten sposób przypisywać wartości czy to jest poprawnie zrobione zadanie

class zadania {
public static void main(String[] args){

        <span style="color: red">int</span> tablica [] = new <span style="color: red">int</span>[20];
       

        
        for(<span style="color: red">int</span> i=1; i <tablica.length; i++)

            
            {
                if ((i % 2) == 0){

System.out.println("Tablica nr["+ i + "] = wartość w tablicy: " + tablica [i] +" True");
}
else{
System.out.println("Tablica nr["+ i + "] = wartość w tablicy: " + tablica [i] +" false");

}
            
        
    
}

}
}

0
  1. Tablica nie ma 20 a tylko 10 elementów

  2. Tablica zawiera zmienne int a nie boolean

  3. używaj < code=java> (bez spacji)

0

Nikt nie wie jak to rozwiązać??

0

Przecież pisałem, i o ile wielkość tablicy poprawiłeś to zmień jeszcze typ z int na boolean. poza tym nigdzie nie przypisujesz wartości do tablicy:

boolean[] tablica = new boolean [20];
for(int i = 0; i< tablica.length; i++){
   if(i%2==0){
     tablica[i] = true;
     System.out.println("Tablica nr["+ i + "] = wartość w tablicy: " + tablica [i] +"  True");
   }
   else{
     tablica[i] = false;
     System.out.println("Tablica nr["+ i + "] = wartość w tablicy: " + tablica [i] +"  False");
   }
}
0
Koziołek napisał(a):

Przecież pisałem, i o ile wielkość tablicy poprawiłeś to zmień jeszcze typ z int na boolean. poza tym nigdzie nie przypisujesz wartości do tablicy:

boolean[] tablica = new boolean [20];
for(int i = 0; i< tablica.length; i++){
   if(i%2==0){
     tablica[i] = true;
     System.out.println("Tablica nr["+ i + "] = wartość w tablicy: " + tablica [i] +"  True");
   }
   else{
     tablica[i] = false;
     System.out.println("Tablica nr["+ i + "] = wartość w tablicy: " + tablica [i] +"  False");
   }
}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1