could not find main class ! paranoje

0

Witam

NetBeans używam, robie projekt, cały czas mogłem go uruchamiać , normalnie opcje run i pięknie jest, działa.
Zrobiłem jara, tzn netbeans zrobił ;-P i co ? i nie działał !
Mówie masakra, jakim cudem coś co chodzi bez problemu w NetBeans i jest przez niego zrobione nie działa na tym samym kompie [!!!] porażka !

google -> i mam odpowiedz ;]
http://forum.java.sun.com/thread.jspa?threadID=557868&start=15&tstart=0
koleś o nicku andresornelas ładnie wytłumaczył, że ścieżka może się nie zgadzać
No to idę w opcje folderów -> typty plików -> jar -> zaawansowane -> akcja : open i tam ścieżka do zamiany.
No to kombinuje, miałem ustawioną na jre6.0.2 to zamieniam na jdk6.0.2/jre/... idt i działa 8-O szok bo co to za różnica jre czy jre w jdk, no ale jest , więc git :-)
Tyle że jar jest po to że jak mam jara to cały świat powinien móc mieć moc uruchamiania go, a tu pupka, przesyłam do kobity, mówie odpal a ona ni może, a ma jre6.0.3 więc nawet nowsze! I co to ma być !

CZEMU JDK SOBIE RADZI A JRE NIE, przecieŻ to jre jest od tego żeby to co zrobie w jdk ludziom działało, jak każdy zacznie instalować jdk to to nie ma sensu.
Więc co ja mam robić ! O co w tym chodzi gdzie jest błąd [???] [glowa] ;-(

Mam zainstalowane:
NetBeans 6.0 beat
jdk 6.0.2
jre 6.0.2

0

Sprawdź czy w manifeście w jar'e masz dodaną zmienną Main-Class

0

Oczywiście tak, bo przecie NetBeans robi to automatycznie.

Manifest-Version: 1.0
Ant-Version: Apache Ant 1.7.0
Created-By: 1.6.0_02-b06 (Sun Microsystems Inc.)
Main-Class: evolution.grafika.Evolution
Class-Path:
X-COMMENT: Main-Class will be added automatically by build

No i przecie jar działa, tylko nie na innych komputerach, tych bez jdk [???]
Może gdybym stworzył uruchomił skompilował przez konsole, ale nie pamiętam co się w bat plik wpisywało, może ktoś przypomni :d

0

W sumie nie napisałeś o jaki dokładnie błąd chodzi bo jak o ClassNotFound to może być jeszcze problem z zależnościami. Jak coś innego to napisz.

0

Hmm no dzieje się coś takiego że po odpaleniu pliku jar wyskakuje komunikat w takim okienku, nie błąd w konsoli, ale normalny Windowsowki komunikat o błędzie. że "could not find main class - Program will exit".

Ten błąd naprawiłem zmieniając dla jaraw ścieżkę dostępu do jre , na to jre które jest w jdk, i wtedy jar się odpalił bez problemu, to dość dziwne, [glowa] z czego ten błąd może wynikać ?, bo na innym kompi nie mam jdk tylko to właściwe jre i tam nie działa , wyskakuje error okienko error :-(

0
  1. To jest błąd "konsolowy", pliki JAR są na ogół skojarzone z programem javaw.exe, który nie otwiera okienka konsolowego i stąd ten windowsowy komunikat
  2. Zrób swoim sposobem JARA z jedną klasą typu
package a.b.c;

public class D
{
    public static void main(String[] args)
   {
      System.out.println("A kuku");
   } 
}

sprawdź czy działa na JRE, jeśli nie to przyślij do testowania (<url>[email protected]</url>)
pozdrawiam

0

Dzięki za pomoc, ale musiałem jechać do domu, bo święta, i nie mam teraz czasu na Javę.
Ale już widzę że na laptopie na NetBeans 5.5 też jary nie działają :-/
Wruce do tego problemu w poniedziałek.
teraz taka myśl mnie naszła że to może dlatego że program używa jogl, ale nie wiem, nie chce mi się już o tym myśleć, pis , POzdro [green]

0

Kurna teraz to sprawdziłem, nie ma załaczonych bibliotek JOGL w projekcie netBeans, dlatego nie działa jar,
OMG ! sorki za zamieszanie, masakra jakaś [wstyd]

Pytanie jeszcze pozostaje jak dołączyć te biblioteki, bo oczywiście nie wszystko działa jak powinno :-/ i odpala się program ale do momentu kiedy ma pojawić się GLCanvas, czyli dalej coś jest nie tak,
może brakuje dll ów, ale jak je w NetBeans dołączyć [???] ehh masakra jakaś !

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1