Serwisy WWW w JAVA

0

Czy Tworzenie serwisu www w Javie ma sens?
Czy Java jest szybsza od PHP no i jak to wygląda z hostingiem.
Czy jest to przyszłościowe rozwiązanie czy raczej archaiczne.

Czekam na wasze opinie

0

Widzę że poziom tego forum jest tak wysoki że nikt nie potrafi mi odpisać

0

niektorzy pracuja miedzy 13 a 18
glupi jestes, niecierpliwy

0

masz racje - poziom tego forum spowoduje, ze po takim komentarzu najprawdopodobniej nie otrzymasz odpowiedzi na swoje pytanie.
To przykre, ze bedac na forum zaledwie kilka minut - obrazasz jego spolecznosc

pozdrawiam

0
Mateusz Mr napisał(a)

Czy Tworzenie serwisu www w Javie ma sens?
Czy Java jest szybsza od PHP no i jak to wygląda z hostingiem.
Czy jest to przyszłościowe rozwiązanie czy raczej archaiczne.

Czekam na wasze opinie

Tworzenie serwisów w Javie ma sens.
Java jest językiem kompilowanym więc na starcie jest około 10 razy szybsza od php. Niestety ciężko znaleźć darmowy hosting. Jednak w perspektywie taniej wychodzi postawić własny serwer. Wiem co piszę dwa dni temu stawiałem serwer i wyszło bardzo tanio w porównaniu z dowolnym innym hostingiem w Polsce.
Java to przyszłość widać to na podstawie badań rynku. Java to obecnie najpopularniejszy język programowania w Polsce i jeden z najpopularniejszych na świecie.

ps. Mateusz, zrozum że większość z nas pracuje do 17 - 18, zatem nie otrzymasz odpowiedzi na pytania nie techniczne, a to takie jest, wcześniej niż przed 20. My też mamy jakieś życie poza firewallem.

0

Sory jestem tu pierwszy raz.
Tak więc lepiej uczyć się Javy niż PHP ?

0

@Mateusz_Mr, na początek lepiej jest nauczyć się i php i javy ;)
Phpowiec powie php, javowiec javy. W praktyce musisz odpowiedzieć sobie na pytanie co chcesz robić. Jeżeli interesuje cię programowanie serwisów to na początek lepszy jest chyba php. Jest mniej skomplikowany w podstawowych aspektach i nie wymaga pewnej ogólnej znajomości zasad działania komputerów. Jeżeli jednak lubisz wyzwania i nie masz jakiegoś parcia czasowego to java jest lepsza. Poznając javę poznajesz język, który umożliwia o wiele więcej niż php. Oczywiście na samym początku można się nieźle sfrustrować ponieważ wiele zagadnień jest dość skomplikowanych. Jednak z przyjemnością pomożemy.

Patrząc na to pytanie z innego punktu widzenia powiem zdecydowanie że java jest lepsza w serwisach webowych. Jest językiem kompilowanym, czyli z założenia jest szybsza. Jest znacznie bezpieczniejsza niż php, bo wiele elementów związanych z bezpieczeństwem zostało wpisanych w kontenery serwletów, Serwery aplikacji. Przykładem może być próba sql injection, która w php jest jednym z podstawowych ataków, a w javie bardzo ciężko jest ją przeprowadzić (chyba ze administrator był idiotą). Java w procesie nauki jest też prostsza, bo jest bardziej czytelna, stosowanie dobrych praktyk i wzorców jest jakby automatycznie wkomponowane w język.

0

Zastanawiają mnie takie rzeczy jak np:
PHP ma bibliotekę do generowania pdfów oraz innego dodatkowe narzędzia takie jak generowanie obrazków.
PHP jest językiem stworzonym do budowania serwisów www.Czy Java oferuje to samo co PHP jeżeli chodzi o tworzenie serwisów www?

0

To samo i jeszcze więcej :) Java ma własne serwery (nie musisz używać Apacha), własne biblioteki do generowania dowolnych formatów danych, własne narzędzia do szyfrowania komunikacji i wiele innych udogodnień. php "wymięka" w wielu elementach, bo nie posiada odpowiednich bibliotek lub ich jakość jest stosunkowo słaba.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1