Czytanie i edycja pliku ODT z poziomu JAVA

0

Pytanie jest krótkie.

Czy wie ktoś może jak z poziomu javy otworzyć plik ODT (format plików programu OpenOffice), zmienić coś w nim, dopisać linijkę, zmienić jakiś tekst, a następnie zapisać zmiany i zamknąć plik ???

za pomoc z góry dzięki

0

Rozwiązanie 1
Z poziomu Javy możesz otworzyć dowolny program:

        Runtime r=Runtime.getRuntime();
        Process p=null;
        String cmd[]={"Swriter.exe","Foo.odt"};
        try
        {
            p=r.exec(cmd);
            p.waitFor(); // zawiesza dzia│anie JVM
        }
        catch (Exception e)
        {
            System.out.println("B│╣d podczas wykonywania programu "+cmd[0]);

Rozwiązanie 2 (jeśli używasz SWT)

        OleFrame frame=new OleFrame(shell,SWT.BORDER);
        oleClient=new OleClientSite(frame,SWT.NONE,new File("Foo.odt"));
        oleClient.doVerb(OLE.OLEIVERB_SHOW);

Drugie przed chwilą sprawdziłem - działa, ale po uruchomieniu programu można iść zjeść kolację (uruchamiałem z wnętrza Eclipse).
pozdrawiam

0

mysle, ze chodzilo mu raczej o cos typu HSSF...
w sumie ODT to otwarty standard wiec nie powinno byc problemow

pozdrawiam

0

OpenOffice SDK Api trzeba ściągnąć ale mi sie nie udało z tym porozumieć

0

jakby nie bylo OO jest pisany w javie, wiec musi byc jakis sposob :P
sprobuj zajrzec do kodu zrodlowego ;)

pozdrawiam

0

(Bloody_Dziq to ja)

dobra, dzięki :)

z edycją .odt można powiedzieć, że się już uporałem jako-tako, ale mam kolejny problem. Mianowicie jak z poziomu javy przekonwertować plik .odt na .pdf. W zasadzie wszystko jedno czy to będzie program obsługiwany z lini poleceń, skrypt w php, perl etc., czy gotowa biblioteka javy.

Chce uniknąć gdzebania się w kodzie źródłowym OpenOffice, dlatego jakby ktoś z was mógł mi pomóc był bym baaaardzo wdzięczny.

0

itext sluzy do generowania pdf, ale musisz najpierw go wczytac...

pozdrawiam

0
eximius napisał(a)

jakby nie bylo OO jest pisany w javie, wiec musi byc jakis sposob :P

A to co za bzdura? W javie napisane jest tylko kilka ficzerów w OOo i pomoc.

0

coz.. tak slyszalem..

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1