Kolejność okien

0

Witam, jak robić by drugie wywołane okno z kolei uniemożliwiało klikanie po pierwszym dopóki te drugie nie zostanie zamknięte. Jak jest w przypadku użycia JFrame a następnie JFileChooser.

0

gdy przechodzisz do 2. okna to na pierwszym ustwiasz 'setEnabled(false)' a gdy do niego wracasz to 'setEnabled(true)' i po sprawie...

0

no prawie o to mi chodzi ;-) brakuje mi tego elementu, że jak kliknę okno nieaktywe, tylne to pasek tytułu aktywnego powinien zamrygać. Jak jest w relacji JFrame/JFileChooser :-)

0

czyli chcesz otwierać okienko modalne :) które będzie w rzeczywistości JFramem.
to zaczynamy algorytm:
gdy otwierasz okno nr 2 to ustawiasz flagę logiczną otwarte
gdy chcesz przejść na okno 1 sprawdzasz flagę, gdy fałsz to przechodzisz gdy prawda to o1.setEnable(false) i o2.setEnable(true) i beep :)
zamykasz okno 2 flaga na false

0

nie wiem czy to zmienia cos w kontekscie tego co Shimmi napisał. Jak dla mnie na jedno wychodzi :-) Ja chce efekty mrygajacego okna - w ten sposób się da?

0

Wy naprawdę rozwiązujecie problem okien modalnych używając setEnabled :|?

Okna modalne robi się w ten sposób (cjtomekk, efekt mrugania też tym uzyskasz):

import java.awt.Dialog.ModalityType;
import javax.swing.JDialog;
import javax.swing.JFrame;

public class ModalFrame extends JDialog {

	public ModalFrame(JFrame parent) {
		super(parent);
		setModalityType(ModalityType.APPLICATION_MODAL);		
		setSize(200,150);
		setVisible(true);
	}
}

To działa w javie 6, we wcześniejszych wersjach zamiast setModalityType, używało się metody setModal(true).

0

dzięki Anke, problem rozwiązany :-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1