Połączenie Mysql i Java

0

Witam, Czytam netka juz 3 dni odnosnie polaczenia, pisze o instalacji sterow JDBC , wszystko posciagalem , ale nic , zapoidaje taki kodzik:

import java.sql.Connection;
import java.sql.DriverManager;
import java.sql.SQLException;

public class a {

  public static void main(String args[]) {
    Connection con = null;

    try {
      Class.forName("com.mysql.jdbc.Driver").newInstance();
      con = DriverManager.getConnection("jdbc:mysql:///test",
        "root", "secret");

      if(!con.isClosed())
        System.out.println("Successfully connected to " +
          "MySQL server using TCP/IP...");

    } catch(Exception e) {
      System.err.println("Exception: " + e.getMessage());
    } finally {
      try {
        if(con != null)
          con.close();
      } catch(SQLException e) {}
    }
  }
}

I komunikat ze Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: c:/a/jav
Moze mi ktos opisac jak dobrze zainstyalowac i sprawdzic stery pod MYSQL.
Co trzeba ustawic w zmienne CLASSPATH .

0

A dołączyłeś biblotekę ze sterownikiem JDBC dla MySQL?

0
losio napisał(a)

A dołączyłeś biblotekę ze sterownikiem JDBC dla MySQL?

Tzn zrobilem tak, pliczek bilbioteki mam tutaj:
C:\Program Files\Java\jdk1.6.0\jre\lib\ext\mysql-connector-java-3.0.17-ga-bin.jar
I ta sciezka jest w zmiennej CLASSPATH
A co programu to kombiluje z lini komend javac program.java
A pozniej probuje go uruchomic: java program
Co robie zle?

0

Ja to Ci radzę, żebyś sobie jakieś środowisko programistyczne zainstalował wtedy, będziesz takie rzeczy "organizacyjne" robić łatwo i intuicyjnie. Polecam NetBeans, jak stworzysz projekt dodaj biblotekę tą ze sterownikiem JDBC następnie napisz ten kod. Robisz "run" na projekcie i na bank Ci zaskoczy. Pozdr

0

JPA jest wg mnie lepszym rozwiązaniem niz 'czyste jdbc', a po 2. wolna-kobyła-Nebeans musi poczekać na swoją 6 wesję... ;-] eclipse4ever hahahhaha

0

Jeśli masz zainstalowane również JRE, to wrzuć sterownik do katalogu
c:\program files\java\jre....\lib\ext
Pozdrawiam
Bogdan S.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1