nie widać komponentów

0

Witam
Mam problem z wstawieniem komponentów na panel. Tworzę etykietę, dodaję do panelu, ustawiam lokalizację i nie widać. Wcześniej ustawiłem layout na null. Bez ustawienia layoutu komponenty widać ale są źle ułożone. Co jest nie tak?
Pozdrawiam

0

Czego używasz do ustawiania komponentów?
Robisz to ręcznie w kodzie, czy np. za pomocą kreatora w Netbeansach?
Jeżeli 1. to poczytaj więcej o innych layoutach(np. FlowLayout, BorderLayout).
Jeżeli to drugie, to w menu Set Layout ustaw Free Design. Będziesz miał wtedy Group Layout, który najlepiej działa z Netbeansami.
NullLayout nie jest najlepszym pomysłem.

0

Elementy rozstawiam w netbeansach w kodzie. Mam kilka paneli rozstawionych przy pomocy gridbaglayout. Do jednego z nich probuje wrzucic komponenty. Nie dosc ze panel sie nagle rozszerza to nie widac komponentów.

0

Już nie mogę z tymi layoutami. Nie wiem czemu ale zaczęło działać przy null tak jak chciałem a teraz przy następnym panelu nie działa. Wie ktoś o co chodzi? Miał ktoś podobny problem?

0

ja zdecydowanie polecam pisanie GUI z palca. Wiesz co sie dzieje w Twoim kodzie, a poza tym jest on czytelny.
argumenty, ze taki sposob jest wolniejszy sa sluszne kiedy nie ma sie o tym zielonego pojecia. Po 2-3 frame'ach jestes w stanie napisac cos szybciej, niz ktos inny klikajac (i walczac z VisualEditorem)

pozdrawiam

0
__krzysiek85 napisał(a)

Robisz to ręcznie w kodzie, czy np. za pomocą kreatora w Netbeansach?
Jeżeli 1. to poczytaj więcej o innych layoutach(np. FlowLayout, BorderLayout).

Akurat to jak działają layouty powinno się wiedzieć zarówno pisząc GUI ręcznie, jak używając kreatorów. Tym, którzy ich nie znają wydaje się później, że layouty zachowują się niedeterministycznie, tudzież nie tak jakby chcieli ;).

Przy null layout ustawiasz na sztywno lokalizację i rozmiar komponentów. W żadnym innym layoucie tego nie robisz.

Domyślnie w kontenerach JFrame, JWindow i JDialog jest BorderLayout,a w JPanel i JApplet FlowLayout - to może pomóc w zrozumieniu czemu komponenty są wyświetlane tak, a nie inaczej.

Free design'u nie radzę nikomu używać. To jest biblioteka Netbeans'owa, więc nie da się łatwo przenieść projektu np. do Eclipse. Co więcej Netbeans nie pozwala edytować wygenerowanego przez siebie kodu, którego w dodatku jest dużo za dużo.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1