Nazwa przegladarki

0

Witam. Znalazlem taki oto kod :

navigator.appName

Właściwość obiektu navigator zwraca nazwę przeglądarki WWW, z której korzysta użytkownik. Spójrz na przykład:

alert(navigator.appName);

Jeśli przeglądarką jest, dajmy na to, Internet Explorer, komunikat wyświetli:

Microsoft Internet Explorer

I teraz mam takie pytanie skad to jest odczytywane ?? Bo chcialem zrobic zeby moj FF byl wykrywany jako IE ale po zmiane UserAgenta nie pomoglo bo ta funkcja widzi IE jako IE a FF jak Netscape 5.0 (Windows; pl). Macie jakies pomysly ??

0

proste - kiedy przgladarka laczy sie z Twoim socketem wysyla naglownek w ktorym sie przedstawia.
Jesli uzywasz serwletow/jsp naglowek mozesz pobrac za pomoca HttpServletRequest

pozdrawiam

0

eximus napisał:

Jesli uzywasz serwletow/jsp naglowek mozesz pobrac za pomoca HttpServletRequest

Mam dziwne odczucie, że sprawa dotyczy JavaScript, a nie Java... Więc odpowiedź raczej nie pomoże.
Do FF jest wtyczka zmieniająca nazwę przeglądarki, nie pamiętam jak się nazywa, ale jest, bo kiedyś testowałem. Jedyne, co mi teraz przychodzi, to zainstalowanie wtyczki, zmiana przeglądarki i sprawdzenie w about:config gdzie pojawia się napis IE. Jeżeli tam nic się nie zmieni (w co wątpię) to można zajrzeć do źródeł wtyczki jak to jest zrobione.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1