Zmiana tła pulpitu

0

Witam
Chciałbym napisać programik który zmieniał by mi co jakiś czas tło pulpitu. Problem w tym że nie wiem jakim poleceniem tej zmiany dokonać.

0
import java.awt.event.*;
import java.awt.*;
import javax.swing.*;
import java.util.*;

public class Kameleon extends JFrame
{
    private javax.swing.Timer timer=null;
    private JPanel panel=new JPanel();
    private Random losowacz=new Random();
    //------------------------
    public static void main(String[] args)
    {
        new Kameleon();
    }
    //------------------------
    public Kameleon()
    {
        super("Kameleon");
        setLayout(new BorderLayout(2,2));
        panel=new JPanel();
        panel.setPreferredSize(new Dimension(300,300));
        add(panel,BorderLayout.CENTER);
        setVisible(true);
        setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);
        pack();
        timer=new javax.swing.Timer(1000,new ActionListener()
        {
            public void actionPerformed(ActionEvent evt)
            {
            	Color color=new Color(losowacz.nextInt(256),losowacz.nextInt(256),losowacz.nextInt(256));
            	panel.setBackground(color);
            }
        });
        timer.start();
    }
}

Pozdrawiam
Bogdan S.

0

Użytkownikowi @themk raczej chodziło o zmianę tła pulpitu, a nie panelu. Ale nie napisał z jakiego systemu operacyjnego korzysta.

Zakładam, że chodzi o Windows, pownieważ w większości WM dla X-Window robi się to poprzez edycję plików odpowiednich, zatem: http://answers.google.com/answers/threadview?id=512662 + mechanizm JNI (czyli wywołanie kodu C w języku Java)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1