Zmiana danych w klasie o podklasie....

0

Witam
Zbudowalem dwa JFrame w obydwu sa pola JTable oraz przyciski (nazwalem je nastepny). Jedna klasa to klasa glowna druga podklasa. Podklasa najpierw odczytuje dane z pliku a potem umieszcza je w JTable po kliknieciu na nastepny(linijka po linijce) . Klasa glowna ma tez przycisk nastepny ktory odwoluje sie do podklasy i pobiera z niej dane wrzuca do JTable oraz jednoczesnie poprzez metody podklasy wrzuca je do jej JTable. Chcialbym zrobic tak zeby naciskajac na przycisk podklasy nastepny jednoczesnie mi sie odswiezaly dane w klasie glownej w JTable.... ale nie da sie odwolac do pol klasy glownej z podklasy (lub nie znam sposobu na to)... Stan pod klasy zmieni sie i tak naprawde moglbym zrobic jakis przycisk odswiez tak zeby odsiwezaly sie dane w JTable klasy glownej ale ja chcialbym zeby to bylo Od razu po przycisnieciu... moze to sie robi jakas klasa ktora moze sprawdzac stan podklasy i jezeli sie cos tam zmieni to regauje....
Czy znacie moze jakies sensowne rozwiazanie?
Pozdrawiam
dZag

0

Witam

Moze spróboj przekazać np. w konstruktorze podklasy referencję do klasy głównej, powinno pomóc( jesli dobrze ten cąły wywód zrozumiałem).

pzdr

0

Troche w blad wprowadzilem... piszac podklasa mialem na mysli obiekt utworzony w klasie glownej... sorry za pomylke nie chodzilo mi o dziedziczenie... problem sprowadza sie do jednego: w jaki sposob wywolac metode klasy glownej jezeli zostanie wykonana okreslona metoda obiektu innej klasy stworzonego w klasie glownej (dodatkowo metoda ta jest wywolana z tego obiekty a nie z klasy glownej)... brzmi zawile ale mam nadzieje ze wyjasnilem o co mi chodzi...

0

Jedyny pomysl jaki mi przychodzi do glowy to zrobic dodatkowy watek w klasie glownej ktory bedzie sprawdzal stan pola tego obiektu i jezeli sie zmieni to klasa glowna bedzie opdowiednio reagowac... ale nie wiem czy nie ma czegos sensowniejszego...

0

wzorzec "obserwator"

pozdrawiam

0

A bardziej szczegółowo można prosic?
Dzieki

0

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wzorzec_obserwatora
http://www.javaworld.com/java[...]1-05/04-qa-0525-observer.html
ale polecam napisac wlasne klasy i interfejsy z powodu pewnych niejednoznacznosci w klasie Observer

pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0