Import bibliotek

0

Chciałbym zaimportować zewnętrzną biblioteke..
piszę com.biblioteka.*;
i nie wiem do ktorego foldera wrzucić tą bibliotekę (muszę to zrobić razem z folderem com tak?)
pozdrawiam:)

0

Było dokładnie omówione:
http://4programmers.net/Forum/376377

0

fajnie, przeczytalem, ale tam nie ma slowa o tym gdzie wrzucac te zewnetrzne biblioteki</quote>

0

Eclipse:
Project/Properties/Java Build Path/Libraries
Jesli biblioteka znajduje sie w katalogu z projektem - Add JARs..., Add External JARs w p.p
reszta jak w linku powyzej

Terminal, Console:
javac -cp .;moja_biblioteka.jar MojPakiet*.java
reszta jak w linku powyzej

pozdrawiam

0

aha, nie zauwazylem, ze nie zapisalem:
chodzi mi o netbeans

0

Klikasz PPM na węzeł projektu, wybierasz właściwości a w nich Libraries i masz to, co opisał Eximius dla Eclipse.

0

hmm dodalem niby do tej listy folder z biblioteka (katalog com i wszystko co jest w nim)
wyskakuje taki blad:

init:
deps-jar:
Compiling 1 source file to C:\Documents and Settings\Ka-lolek\JavaApplication1\build\classes
C:\Documents and Settings\Ka-lolek\JavaApplication1\src\javaapplication1\Main.java package com.bruceeckel.simpletest does not exist
import com.bruceeckel.simpletest.*;
C:\Documents and Settings\Ka-lolek\JavaApplication1\src\javaapplication1\Main.java cannot find symbol
symbol : class Test
location: class javaapplication1.Main
static Test monitor = new Test();
C:\Documents and Settings\Ka-lolek\JavaApplication1\src\javaapplication1\Main.java cannot find symbol
symbol : class Test
location: class javaapplication1.Main
static Test monitor = new Test();
3 errors
BUILD FAILED (total time: 4 seconds)

a kod programu jest taki:

/*
 * Main.java
 *
 * Created on 3 czerwiec 2007, 14:45
 *
 * To change this template, choose Tools | Template Manager
 * and open the template in the editor.
 */
package javaapplication1;

import com.bruceeckel.simpletest.*;


/**
 *
 *
 */
public class Main {
    
 static Test monitor = new Test();
  public static void main(String[] args) {
    for(int i = 1, j = i + 10; i < 5;
        i++, j = i * 2) {
      System.out.println("i= " + i + " j= " + j);
    }
    monitor.expect(new String[] {
      "i= 1 j= 11",
      "i= 2 j= 4",
      "i= 3 j= 6",
      "i= 4 j= 8"
    });
  }
    
}

jest to przyklad z thinking in java.

0

hmm dodalem niby do tej listy folder z biblioteka

No ale ty masz dodać plik jar, a nie folder, w którym ten plik jest. Dodanie samego folderu powoduje, że szuka tam plików .class, a nie .jar.

0

hmm no tak ale piszac import com.bruceeckel.simpletest.*; dodaje chyba wszystkie biblioteki ktore sa w danym folderze.. takze to by wskazywalo, ze powinienem dodac tak zeby byla zachowana struktura folderow.. tak na logike;P

poza tym w tych folderach nie mam plikow .jar tylko normalnie .java

0

To gdzie masz com.bruceeckel.simpletest? Jest dwie możliwości: albo masz w jakimś folderze folder com, w nim bruceeckel a jeszcze w nim folder simpletest. Wtedy musisz dodać ten folder, który zawiera folder com.
Druga możliwość jest taka, że masz jakiś plik jar. Ten plik można rozpakować zipem i wtedy w nim będzie folder com itd. Wtedy musisz dodać ten plik jar.

0
Ka-lolek napisał(a)

hmm no tak ale piszac import com.bruceeckel.simpletest.*; dodaje chyba wszystkie biblioteki ktore sa w danym folderze..

nie. tym poleceniem importujesz wszystkie klasy z podpakietu simpletest pakietu bruceeckel, a pakiet ten znajduje sie w importowanej bibliotece - pliku .jar ktory moze sie nazywac dupa.jar - wazne aby byly tam potrzebne klasy i pakiety.

pozdrawiam

0

czyli ten plik jar rowniez zawiera zwykle pliki .java a to rozszerzenie to tylko po to zebybylo wszystko jakby spakowane?

ja robie tak:
klikam ppm na korzen projektu -> properties -> po lewej libraries -> add JAR/Folder ( w zakladce compile)
i dodaje folder w ktorym jest com/bruceeckel/simpletest i wiele innych czyli jak mam taka strukture
folder1/com/bruceeckel/simpletest to dodaje na ta liste folder1.

i wlasnie pokkazuja mi sie takie bledy

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1