Pomoc z insert into do Firebird'a - niegdy tego nie zrobie

0

Witam wszystkim,
Czy ktoś może mnie poprowadzić za "rączkę" (bez skojarzeń) :-P żebym mógł w SPACJA końcu zapisać dane do tabeli w firebird'zie. Nie wiem jak zapisać a co chwile mam jakiś błąd i już nie wiem czy to jest wina po stronie kodu czy też bazy danych.

Kod:
...
Statement stmt = conn.createStatement();
stmt.executeUpdate("INSERT INTO tabela_test (test_name) VALUES ('" + name + "')");
conn.commit();
}
...
i w ten sposób otrzymuję błąd:
org.firebirdsql.jdbc.FBSQLException: GDS Exception. 335544321. arithmetic exception, numeric overflow, or string truncation
at org.firebirdsql.jdbc.AbstractStatement.executeUpdate(AbstractStatement.java:281)

Proszę o pomoc [browar]

0
Connection polaczenie;
Statement polecenie;

polaczenie=DriverManager.getConnection("jdbc:odbc:kamil/*to nazwa sterownika jeżeli używasz innego a nie masz wymuszonego używanie go to zmien go na ten sterownik(zwany sterownikiem mostkowym)*/","","");

polecenie = polaczenie.createStatement();

polecenie.executeUpdate("INSERT INTO nazwa_tabeli (nazwa_kolumny)"+" VALUES("+nowa_wartosc+");");

Możesz analogicznie sprwadzić swoją metode wstawiania.
Kod powyżej działa i wstawia do bazy.
Napisz jak sobie poradziłeś.

0

jakiego typu jest test_name, co podajesz w name

0
qkamil_ napisał(a)

Connection polaczenie;
Statement polecenie;

polaczenie=DriverManager.getConnection("jdbckamil/to nazwa sterownika jeżeli używasz innego a nie masz wymuszonego używanie go to zmien go na ten sterownik(zwany sterownikiem mostkowym)/","","");

polecenie = polaczenie.createStatement();

polecenie.executeUpdate("INSERT INTO nazwa_tabeli (nazwa_kolumny)"+" VALUES("+nowa_wartosc+");");

                   
> 
> 
> Możesz analogicznie sprwadzić swoją metode wstawiania. 
> Kod powyżej działa i wstawia do bazy. 
> Napisz jak sobie poradziłeś.


polecenie.executeUpdate("INSERT INTO nazwa_tabeli (nazwa_kolumny)"+" VALUES('"+nowa_wartosc+"');");

Poprawiłem metode wstawiającą poniewaz był błąd postaci braku ' ' ;
0

test_name jest typem pola Varchar20.
Bazę danych Tworzę za pomocą firebirdMaestro i najprawdopodobniej chyba leży problem z baza danych po nawet po zmianie kodu na ww. błąd jest ten sam.

0

<font size="4">co podajesz w name</span>

0

Name to jest JLabel w którym wartość jest zmienną w zależności co użytkownik wpisze:
np 123k

0
kubiasty napisał(a)

Name to jest JLabel w którym wartość jest zmienną w zależności co użytkownik wpisze:
np 123k

Przepraszam źle napisałem:
Name to jest JTextField w którym wartość jest zmienną w zależności co użytkownik wpisze:
np 123k

0

Ok dzięki za pomoc :)
Już wszystko chodzi
Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1