Config w Java

0

Witam,

dopiero zacząłem się zajmowac JAVA i nie wiem zbytnio jak przechowywać CONFIG dla aplikacji w JAVA. Np takie rzeczy jak:
host, uzytkownik i haslo do bazy. W PHP mozna było w odrebnym pliku trzymac i tyle, czy tu przechowywac również w pliku? Może są inne sposoby?

Proszę o podpowiedź.

0

Witam

Sposobów jest cała masa.
Możesz np. zczytwac dane z pliku konfiguracyjnego ,który sam sobie utworyzsz(format zalezy od ciebie) i wykorzystywac je do połączenia się z bazą.

Jeśli używasz jakiegoś frameworka pracującego na warstwie dnaych typu Hibernate cz iBatis dane połaczenia zazwyczaj podajesz w ich plikach konfiguracyjnych.

pozdrawiam

0
Properties prop=new Properties();

//Dla pliku w jar:
//  prop.load(new FileInputStream(myClass.class.getResourceAsStream("my.properties")));

//Dla pliku w katalogu properties (po za jarem)
    prop.load(new FileInputStream("properties"+File.separator+"my.properties"));

    Class.forName(prop.getProperty("DRIVER"));

    CONNECTION = DriverManager.getConnection(prop.getProperty("URL"),

                prop.getProperty("BASE_USERNAME"),

                prop.getProperty("BASE_PASSWORD"));

pozdrawiam

0

Bardzo fajna sprawa. Ale jak do takiego configa cos zapisać? Może coświęcej na temat tej implementacji. A jak bym chciał jeszcze inne parametry przechowywać? Nie będzie z tym probelmu, może jakiś przykład implementacji?

Bardzo mi na tym zależy.

0

Na dzień dobry API:
http://java.sun.com/j2se/1.4.[...]api/java/util/Properties.html
Patrzymy i co mamy...
metodę save() :)

Ok. sorry za ton, ale mam dziś jazdę z kodem :)

Obsługa Properties jest w javie podstawą. Obiekt ten pozwala na przechowywanie konfiguracji w najprostszy sposób w pliku definiujesz pary klucz wartość:

host=localhost
db.dialect=mysql
db.driver.class=com.mysql.jdbc.Driver
db.name=test
db.pass=qwerty

Jak widać klucz może mieć kropki w nazwie. Wartość musi być zapisana w jednej linii.
Następnie wystarczy załadować plik do obiektu Properties i już masz dostęp do ustawień.
Osobiście dokładam jeszcze otoczkę w postaci prostego singletonu z listą wszystkich załadowanych plików.

0

Jest wszystko ok. Wykumałem o co chodzi. Sorry za zawracanie gitary.

Pzdr

0

A ja się wziąłem za pisanie arta :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0, botów: 1

Robot: Bingbot