[java][Eclipse] - HSQLDB w standalone mode

0

Piszę aplikację do zarządzania rezerwacjami w hotelu, jak widać w temacie używam Eclipse i HSQLDB. Mam problem ze zbudowaniem wykonywalnego jara, kiedy uruchamiam program w IDE wszystko jest ok, ale po odpaleniu pliku .jar osobno dostaje taki komunikat:

java.lang.ClassNotFoundException: org.hsqldb.jdbcDriver
at java.net.URLClassLoader$1.run(Unknown Source)
at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
at java.net.URLClassLoader.findClass(Unknown Source)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(Unknown Source)
at sun.misc.Launcher$AppClassLoader.loadClass(Unknown Source)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(Unknown Source)
at java.lang.ClassLoader.loadClassInternal(Unknown Source)
at java.lang.Class.forName0(Native Method)
at java.lang.Class.forName(Unknown Source)
at db.DataBaseManager.(DataBaseManager.java:15)
at hotel.Hotel.(Hotel.java:21)
at gui.Main.(Main.java:28)
at gui.Main.main(Main.java:505)
java.sql.SQLException: No suitable driver found for jdbc:hsqldb:data/hotel
at java.sql.DriverManager.getConnection(Unknown Source)
at java.sql.DriverManager.getConnection(Unknown Source)
at db.DataBaseManager.(DataBaseManager.java:34)
at hotel.Hotel.(Hotel.java:21)
at gui.Main.(Main.java:28)
at gui.Main.main(Main.java:505)

w projekcie dodałem do libów plik hsqldb.jar domyślam sie, że trzeba jakoś dostarczyć brakujące klasy do .jar ale już naprawde nie mam pomysłu jak to zrobić.
Jeśli ktoś ma jakieś sugestie to prosze o pomoc

0

search -> jar, Class-Path

pozdrawiam

0

no dobra nie zauważyłem mój błąd
ale mam teraz pare pytań bo nie bardzo wiem o co chodzi
Mam po prostu dopisać Class-Path: do pliku Manifest i eksportować, powinienem skopiować pliki hsqldb do folderu projektu, czy jakoś to udostępnić ?

//edit:
rozkminiłem to chyba,
dopisałem do manifesta co trzeba i skopiowałem hsqldb.jar do katalogu projektu teraz gra i buczy

jeśli można to zrobic inaczej/lepiej to może mnie ktoś poprawić

0

a jak probowales?

0

no próbowałem tylko tak jak napisałem posta wyżej

eximius nie jestem leniem, tytuł tamtego tematu jakoś nie bardzo wydawał sie mieć związek z moim problemem, a gdybym wiedział że to może chodzić o manifesta to pewnie nie byłoby tego tematu

0
Gwynbleidd napisał(a)

//edit:
rozkminiłem to chyba,
dopisałem do manifesta co trzeba i skopiowałem hsqldb.jar do katalogu projektu teraz gra i buczy

jeśli można to zrobic inaczej/lepiej to może mnie ktoś poprawić

mysle ze to najlepsze wyjscie - nie wiem jak inaczej moglbys dodac biblioteke niz skopiowac jara do folderu i zmienic CP w manifescie.

pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1