program Delty

0

Witam, poniższe zadanie oblicza Deltę. Mam go przerobić tak, aby dane A,B i C zostawały wczytywane z pliku tekstowego. Następnie żeby się obliczyło. Na koniec żeby wynik również zapisał się w pliku tekstowym. Pomożecie??? Bo ledwo co ten programik zrobiłem:)

import javax.swing.;
public class Delta {
public static void main (String[]args) {
double A, B, C;
double delta;
double X1, X2;
String Tekst;
Tekst = JOptionPane.showInputDialog("Wpisz liczbę A");
A = Double.parseDouble(Tekst);
Tekst = JOptionPane.showInputDialog("Wpisz liczbę B");
B = Double.parseDouble(Tekst);
Tekst = JOptionPane.showInputDialog("Wpisz liczbę C");
C = Double.parseDouble(Tekst);
delta = B
2 - 4AC;
if (delta<0)
{
X1=0; X2=0; System.out.println("Bez rozwiązania");
}
else
if (delta == 0)
{
X1=0; X2=-B/(2A);
System.out.println("Istnieje tylko jedno rozwiazanie:"+X2);
}
else
{
X1=(-B+Math.sqrt(delta))/(2
A);
X2=(-B-Math.sqrt(delta))/(2*A);
System.out.println("Istnieją dwa rozwiazania:"+X1+" i "+X2) ;
}
}

}

0

Zakładając że liczby A,B i C znajdują się w kolejnych liniach wystarczy zamieścić taki kodzik.

BufferedReader br = BufferedReader(FileReader);//wczytanie pliku
...
Text = br.readLine();//czytanie linni tekstu
0

A mozesz mi to wpisac do mojego programu:)? zakladajac ze mam plik do odczytu Dane.txt (liczby jedna pod druga) a do wyniku Wynik.txt Będę bardzo wdzięczny!

0
ouse napisał(a)

A mozesz mi to wpisac do mojego programu:)? zakladajac ze mam plik do odczytu Dane.txt (liczby jedna pod druga) a do wyniku Wynik.txt Będę bardzo wdzięczny!

Nie , jeśli sam napisałeś ten programik to sobie poradzisz:

BufferedReader br = new BufferedReader(new FileReader("Dane.txt "));
A =Double.parseDouble(br.readLine())
B =Double.parseDouble(br.readLine())
C=Double.parseDouble(br.readLine())
br.close();
....//tu rozwiązujesz równanie i podstawiasz pod zmienną Wynik
PrintStream ps = new PrintStream(new FileOutputStream("Wynik.txt"))
ps.println(Wynik);
ps.close();

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1