[Netbeans] Jak rozgryźć problem z aplikacją

0

Witam,
Mam problem z pewną aplikacją którą piszę w Netbeans. Otóż mam trzy JFrame'y;

  1. dane personalne
  2. Adres oraz miesce zamieszkania
  3. Podsumowanie wprowadzonych danych informacji z form 1 oraz 2
    Teraz nie wiem jak zrobić takie podsumowanie, zaznaczając że dopiero w 3 formie - podsumowanie będzie odbywał się zapis do bazy danych.
    Może jaki cache użyć czy cóś nie wiem. Jak to rozwiązać...
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam
0

Oto jedno z rozwiązań:

  • implementujesz klasę zawierającą pola typu String na dane ze wszystkich formularzy
  • na starcie tworzysz obiekt tej klasy (każdy frame powinien posiadać ten obiekt)
  • gdy zatwierdzasz formularz 1 aktualizujesz dane w obiekcie
  • przekazujesz obiekt do kolejnego okienka
  • w ostatnim okienku wyświetlasz dane
0

Wszystko ok, ale wiesz gdzie można o tym poczytać lub znaleźć przykład ?

0

możesz po prostu w głównej klasie sobie stworzyć obiekt jakiejś tam klasy przypuśćmy że będzie wyglądała tak:

public class FormData 
{
public String pole1;
public String pole2; //itd...
}

potem w klasie głównej (tam gdzie masz public static void main()) tworzysz sobie obiekt tej klasy i w kolejnych formach które i tak chyba należą do tej klasy głównej masz dostęp do obiektu klasy FormData, a więc i do jego składowych. Modyfikujesz je sobie jak ci sie podoba i wyświetlasz kiedy pasuje

0
Gwynbleidd napisał(a)

możesz po prostu w głównej klasie sobie stworzyć obiekt jakiejś tam klasy przypuśćmy że będzie wyglądała tak:

public class FormData
{
public String pole1;
public String pole2; //itd...
}

> 
> potem w klasie głównej (tam gdzie masz <b>public static void main()</b>) tworzysz sobie obiekt tej klasy i w kolejnych formach które i tak chyba należą do tej klasy głównej masz dostęp do obiektu klasy <b>FormData</b>, a więc i do jego składowych. Modyfikujesz je sobie jak ci sie podoba i wyświetlasz kiedy pasuje

Ok zrozumiałem do momentu stworzenia klasy. Nie wiem czy dobrze tworzę obiekt klasy:
class FormData
{
}
i teraz już się gubie...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1