JScrollPane i JTextPane

0

Witam,
zrobiłem sobie JScrollPane i do niego wsadziłem JTextPane.
Chce mieć metode (w mojej klasie) setRows(int) którą bede mógł ustawić sobie ilość wierszy. W np. JTextArea problem nie jest duży bo czcionka musi być jednolita i jest odpowiednia metoda - tutaj jednak w JTextPane czcionka może być różna. Jak najlepiej zrobić aby to ustawienie wierszy zrobiło mi ich tyle, a gdy ktoś zapisze całość to pojawił sie ScrollBar i dalej jechał na nim ??
Czy trzeba operować na wymiarach ??

Drugie pytanie: jesli ktoś ustawi sobie setRows( 1 ); to chce aby gdy ktoś bedzie pisał i kliknie Enter wiadomość sie wyśle. To nie jest problem. Ale nie chce też aby treść była wielolinijkowa a można taką uzyskać bez uzywania Entera - po prostu zapisując całą linie kursor przechodzi mi do nastepnej linii. Jak to rozwiązać ??
Z góry dziekuje za odp. :-)

0
_kita napisał(a)

Czy trzeba operować na wymiarach ??

1.ScrollBar na podstawie metody getPrefferedSize() komponentu który jest w nim przechowywany podejmuje decyzję czy ma się pokazać pasek przewijania. Oczywiście możesz sobie ją przesłonić własną metodą która może zwracać to co zechcesz.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1