Problem z przekazywaniem danych między formatkami

0

Witam wszystkich !!!

Mam prosty (tak mi się wydaje) problem z przekazaniem wartości między dwoma formatkami.
Jest Formatka Form1 (w wizualnej klasie JVisual1) i Form2 (w JVisual2). na pierwszej mam polozony obiekt ComboBox1 i chcialbym jego metodę ItemAt przekazać do Label'a położonego na Form2.
Problemy w tym że nie widze obiektów z Form1 na Form2. Próbowałem tego ComboBoxa zrobić jako PUBLIC ale wtedy przekazuje mi null....

Ratunku..
Z góry dzięki za pomoc

0

zastosuj Listenery, Tworzysz Frame1 i dodajesz listenera zdarzenia wybrania komponentu, ktoremu przekazujesz potrzebne Ci informacje. to samo z Frame2 a nastepnie klasa kontrolujaca Frame'y - podejmuje odpowiednie dzialania.

0

proponuję zapoznać się ze 'wzorcem mostu'
ewentualnie coś takiego:
masz Form1 (zakładam że jest tworzone jako pierwsze ) w wyniku jakiejś akcji na Form1 tworzysz sobie Form2 np w ten sposób:
Form2 f2 = new Form2(this);
gdzie this jest referencją do Form1 którą przekazujesz w konstruktorze i coś z nią później robisz, ale to jest sposób działający tak na prawdę słabo i w 1 stronę, lepiej właśnie zaimplementować sobie tzw. most - czyli klasę pośredniczącą zawierającą odpowiednie referencje

pzdr.

0

Wszystko pięknie ale dalej mam problem |:| może po kolei co robię.

Pod Buttonem na Form1 wrzucam taki kawalek kodu :

Form2 f2 = new Form2(this) -
f2.show();

i teraz jak mam dobrać się np do właściwości getItemAt() z ComboBoxa położonego na FORM1 ???
Chcę na tej drugiej formie pod buttonem złapać wartośc ComboBoxa z pierwszej formy.

sorki za lamerskie pytania, ale dopiero zaczynam zabawę z javą:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0