Graficzny builder do tworzenia gui...

0

Witam
Czy może ktoś polecić jakiś dobry graficzny builder do tworzenia interfesju graficznego programu (w zasadzie zależy mi tylko na stworzeniu klasy interfejsu programu, resztę mogę napisać w np jEdit)... może to być plugin do eclipsa... No i zależy mi żeby był bezpłatny....
Dziękuję i pozdrawiam
dZag

0

Borland JBuilder - darmowy i dosyć dobry, do sciągniecia ze strony codeguru.

0

chodzi o Turbo jBuilder....? wersja enterprise jest 30 dniowa :|

0

Jeśli chodzi o plugin do Eclipse'a to VisualEditor. Obsługuje Swinga, AWT i SWT ;)

0

Jesli GUI w Javie to zdecydowanie polecam Netbeans i jego Matisse - robi sie praktycznie tak prosto jak w Visualu (kto pisal ten wie jakie to jest super narzedzie do GUI). Nie trzeba nic doinstalowywac, jest dostepne chyba od wersji 5.0. Co do Visual Editora w Eclipse to ja jakos zwyczajnie nie umiem z niego korzystac chyba, inna sprawa ze nigdy tak na dluzej nad tym nie posiedzialem bo jak trzeba bylo GUI to odpalalem Netbeans.

0

Dzieki za info...
probowalem zainstalowac VE powiem szczerze ze probowalem z 5 razy i nadal nie pojawia sie mi mozliwosc dodawania visual class... a robie dokladnie jak kaza na stronie wiec dalem sobie spokoj z eclipsem i jego pluginami... ciagne netbeans no i jBuildera... mam nadzieje ze mnie zaspokoja :P
pozdrawiam

0
dZag napisał(a)

Dzieki za info...
probowalem zainstalowac VE powiem szczerze ze probowalem z 5 razy i nadal nie pojawia sie mi mozliwosc dodawania visual class... a robie dokladnie jak kaza na stronie wiec dalem sobie spokoj z eclipsem i jego pluginami... ciagne netbeans no i jBuildera... mam nadzieje ze mnie zaspokoja :P
pozdrawiam

Pic polega w nim na tym że trzeba wybrać dokładnie w tej kolejności :
new->other->visual class

0

A jeśli ktoś ma problemy z instalacją jakichkolwiek pluginów do Eclipsa, to moża polecić jakąś dystrybucję: zaznaczasz jakie pluginy chcesz mieć w swoim eclipsie i po chwili masz gotowy do ściągnięcia i rozpakowania jeden plik ZIP. Na przykład YOXOS...

0

Spodobal mi sie Netbeans... wiec chyba to na razie wyprobuje... mam jeszcze jedno pytanko do Was... (raczkuje w programowaniu) chodzi o sposob inicjacji okna gui... Np. Netbeans tworzy klase dziedziczaca po JFrame no i jezeli sa jakies elementy w okienku (przyciski, pola tekstowe) to inicjuje je w metodzie inicjujacej initComponents()... teraz bede robil program w ktorym dane beda pobierane z roznych plikow (program do analizy danych) i umieszczane w kilkunastu obiektach w oknie JFrame... obiekty znajdujace sie w JFrame sa dostepne tylko w metodzie initComponents() wiec moje pytanie czy metade ta mam tak rozubowac ze bedzie ona wywolywana za kazdym razem gdy plik bedzie wczytywany czy tez elementy umieszczane w oknie JFrame storzyc poza obrebem tej metody a tylko w niej dodac komponenty do obiektu JFrame..
Dzieki i pozdrawiam

0

cofam pytanie chyba jestem bardzo zmeczony sam znalazlem odpowiedz na w zasadzie nie istniejacy problem ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1