Pytanie o grafike

0

Witam.

Na zajęciach z javy dostałem do napisania referat na następujący temat:
"Opisz, w jaki sposób należy zaprogramować działania graficzne w komponentach GUI w javie oraz jakie narzędzia do rysowania dostarcza nam obiekt Graphics przekazywany do funkcji paintComponent w komponentach Swinga."
I tu pojawia sie problem. Nie wiem co to sa te działania graficzne. Probowałem szukać na goole ale nic nie wyrzucił. Drugie moje pytanie dotyczą o te narzedzia do rysowania. Nie jestem pewien na 100% czy sa te wszystkie draw i fill np.drwaOval itd. Jesli sie myle to prosze mnie uswiadomić. Na koniec jeszcze jedno pytanko. Czy wie ktos jak pobrac argument i przesłać do apletu w netbeansie??

pozdrawiam dzejdzej

0
dzejdzej napisał(a)

Witam.

Na zajęciach z javy dostałem do napisania referat na następujący temat:
"Opisz, w jaki sposób należy zaprogramować działania graficzne w komponentach GUI w javie oraz jakie narzędzia do rysowania dostarcza nam obiekt Graphics przekazywany do funkcji paintComponent w komponentach Swinga."
I tu pojawia sie problem. Nie wiem co to sa te działania graficzne. Probowałem szukać na goole ale nic nie wyrzucił. Drugie moje pytanie dotyczą o te narzedzia do rysowania. Nie jestem pewien na 100% czy sa te wszystkie draw i fill np.drwaOval itd. Jesli sie myle to prosze mnie uswiadomić. Na koniec jeszcze jedno pytanko. Czy wie ktos jak pobrac argument i przesłać do apletu w netbeansie??

pozdrawiam dzejdzej

http://java.sun.com/j2se/1.4.2/docs/api/java/awt/Graphics.html

Działania graficzne chyba można zdefiniować wszelkie procesy służące otwieraniu, zamykaniu i wyświetlaniu grafiki - tak myślę.

narzędzia do rysowania tak to te co myślisz właśnie.

poprzez linię komend :] Gdy tworzysz funkcję main to ma ona coś takiego public static void main(String[] args) { } Ten string[] args to twój argument. Teoretycznie w momencie wywołania programu z linii komend powinien zostać do niego przesłany argument wpisany po spacji. Czyli nazwa_programu argument. w ten sposób powinien on zostać przesłany. O ile się nie mylę (bo w C++ jest nieco inaczej a tam mam większe doświadczenie) będzie to tablica argumentów czyli nazwa_programu arg1 arg2 będzie sie zawierał w tablicy args[1]; args[2]; itp. Osobiście nie wywoływałem aplikacji z argumentem poprzez linię komend. I co prawda mogę się mylić, ale pamiętam że mój znajomy miał to samo na studiach i właśnie mnie się pytał o to przesyłanie argumentów i podałem mu tą samą odpowiedź i mówił mi później że działało więc sądzę że jest ok.

Proszę o pomoc :D http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=105224

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1