Połączenie z MySQL

Odpowiedz Nowy wątek
2007-01-22 21:28

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Witam, ma ktoś jakiś przykładowy programik, który by się łączył z bazą na jakimś serwerze. Założyłem sobie konto na stronce www.yoyo.pl i według instrukcji zawartych na tej stronce nie mogę połączyć się z moją bazą.
String URL = "jdbc:odbc://mysql1.yoyo.pl:3306/baza";

Pozostało 580 znaków

2007-01-23 10:45

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 6 miesięcy temu

0

Poprzednio już pisałeś, że nie możesz się połaczyć z freedb. Z yoyo może być taki problem, że zwykle serwisy hostingowe nie udostępniają możliwości połączenia do bazy z innej maszyny niż ta z serwerem www. Co prawda w yoyo nie dopatrzyłem się takiego ograniczenia, ale nie ma też informacji, że tak można (ja nie znalazłem). W tej sytuacji wróć do poprzedniego serwisu, bo tamten udostępnia połaczenia z zewnątrz (tak mi się wydaje) i zastosuj się do porad z poprzedniego tematu. Poza tym do testów najlepiej postawić sobie MySQL lokalnie. Ze strony można nawet ściągnąć taką wersję, która nie wymaga instalacji i działa po rozpakowaniu zipa.

Pozostało 580 znaków

2007-01-23 11:16

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Mam zainstalowaną bazę u siebie, i działa bez problemów. Chciałem napisać jakiś programik, który łączy się z bazą na jakimś serwerze, a nie lokalnie.

Pozostało 580 znaków

2007-01-23 11:31

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 6 miesięcy temu

0

No to próbuj z freedb, bo na yoyo raczej nie pójdzie. Pokaż kod jaki masz, może coś się poradzi.

Pozostało 580 znaków

2007-01-23 13:16

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Już rozwiązałem ten problem. Z db4free.net łączę się bez problemu.

Pozostało 580 znaków

2007-01-23 20:17

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

A ja trochę z innej beczki: załóżmy, że mój program ma się łaczyć z bazą danych i pobierać z niej odpowiednie informacje. Aby dostać się do bazy danych program musi podać login i hasło, ktore są zapisane w programie. Jednak gdy zapiszemy nasze dane do bazy danych bezpośrenio w kodzie javy, ktoś nieporządany może bez problemu zdekomplilować nasz kod (z plików class).
Jak więc ukryć stosowne informacje?

Pozostało 580 znaków

2007-01-24 09:39

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Ja u siebie w programie podaje login i hasło dopiero po uruchomieniu programu, nie zapisuje tych danych w programie, np.:
String uzytkownik1=JOptionPane.showInputDialog("Podaj użytkownika");
String haslo1=JOptionPane.showInputDialog("Podaj haslo");

później
polaczenie = DriverManager.getConnection(URL,uzytkownik1,haslo1);

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0