Kalkulator w HTML --> Kalkulator jako apllet

0

Witam!

Chciałbym prosić o pomoc, otóż mam kalkulator w HTMLu, działa poprawnie jako skrypt (chyba - jave znam bardzo lakonicznie). Potrzebuje zrobić ten sam kalkulator jako plik kalkulator.java tak żeby dalo go sie skomilować do kalkulator.class

Wiekszość z kodu który wklejam poniżej jest dla mnie zrozumiała, oprócz tej funkcji która odpowiada za zrobienie liczby z przecinkiem, niebardzo kojarze też jak skrypt wiąże kliknięcie na przycisku z konkretnym działaniem (gdyby ktoś mi to wyjaśnił będe wdzięczny)

Prosiłbym o pomoc, co w jakiej klasie mam publikować w pliku kalkulator.java, jak powstawiać przyciski i powiązać je z funkją, potrzebuje taki ogólny szkielet z odrobiną komentarza, może się w tym w końcu połapie

<html> <head> <title>Kalkulator</title> <script language="JavaScript"> var wynik=0, op=0, nowe=0, nowe2=0, done=1, oset=0, kropka, temp; function reset(value) { document.form1.ekran.value = value; wynik = 0, op = 0, nowe = 0, nowe2 = 0; done = 1; oset = 0; } function wspolna(new_temp) { kropka = 1; if(nowe || done) { nowe = 0; done = 0; temp = new_temp; } { if (temp.indexOf(".")!=-1) { kropka=0; } } } function button(ktory,ktory2) { temp = document.form1.ekran.value; if(ktory2=='.') { wspolna('0'); if(kropka==1) { temp += ktory2; document.form1.ekran.value = temp; oset = 0; } } if(ktory>=0 && ktory<=9) { wspolna(''); if(temp==0 && kropka==1) temp=''; temp += ktory; document.form1.ekran.value = temp; oset = 1; } if(ktory2=='-' || ktory2=='+' || ktory2=='/' || ktory2=='*') { if(nowe) op = ktory2 else { if(!nowe2) { op = ktory2; wynik = temp; nowe2=1; } else { wynik = eval(wynik + op + temp); op = ktory2; document.form1.ekran.value = wynik; } oset=0; nowe = 1; } } if(ktory2=='1/x' ) { wynik = eval(1 / temp) ; reset(wynik); } if(ktory2=='sqrt') { wynik = Math.sqrt(temp); reset(wynik); } if(ktory2=='x * x' ) { wynik = (temp*temp) ; reset(wynik); } if(ktory2=='+/-') document.form1.ekran.value = eval(-temp); if(ktory2=='=' && oset && op!='0') reset(eval(wynik + op + temp)); if (ktory2=='C') reset(0); if(document.form1.ekran.value[0] == '.') document.form1.ekran.value = '0' + document.form1.ekran.value; } //--> </script> </head> <body> <form name="form1">
<input type="text" name="ekran" value="0">
<font color="#FFFFFF">Kalkulator - NOE</font> <input type="button" name="C" value=" C " onclick="button(11,'C')">
<input type="button" name="7" value=" 7 " onclick="button(7 ,'')"> <input type="button" name="8" value=" 8 " onclick="button(8 ,'')"> <input type="button" name="9" value=" 9 " onclick="button(9 ,'')"> <input type="button" name="/" value=" / " onclick="button(11,'/')"> <input type="button" name="sqrt" value="sqrt" onclick="button(11,'sqrt')">
<input type="button" name="4" value=" 4 " onclick="button(4,'')"> <input type="button" name="5" value=" 5 " onclick="button(5,'')"> <input type="button" name="6" value=" 6 " onclick="button(6,'')"> <input type="button" name="*" value=" * " onclick="button(11,'*')"> <input type="button" name="x * x" value="x * x" onclick="button(11,'x * x')">
<input type="button" name="1" value=" 1 " onclick="button(1,'')"> <input type="button" name="2" value=" 2 " onclick="button(2,'')"> <input type="button" name="3" value=" 3 " onclick="button(3,'')"> <input type="button" name="-" value=" - " onclick="button(11,'-')"> <input type="button" name="1/x" value="1/x " onclick="button(11,'1/x')">
<input type="button" name="0" value=" 0 " onclick="button(0,'')"> <input type="button" name="+/-" value=" +/- " onclick="button(11,'+/-')"> <input type="button" name="." value=" , " onclick="button(11,'.')"> <input type="button" name="+" value=" + " onclick="button(11,'+')"> <input type="button" name="=" value=" = " onclick="button(11,'=')">
</form> </body> </html>

Z góry dzięki, noe

0

Moge za Ciebie to napisać
Jesli jesteś zainteresowany to mail.

Pozdrawiam BookaYashee

0
noe1990 napisał(a)

Witam!

Chciałbym prosić o pomoc, otóż mam kalkulator w HTMLu, działa poprawnie jako skrypt (chyba - jave znam bardzo lakonicznie). Potrzebuje zrobić ten sam kalkulator jako plik kalkulator.java tak żeby dalo go sie skomilować do kalkulator.class

Wiekszość z kodu który wklejam poniżej jest dla mnie zrozumiała, o

<html> <head> <title>Kalkulator</title> <script language="JavaScript"> var wynik=0, op=0, nowe=0, nowe2=0, done=1, oset=0, kropka, temp; function reset(value) { document.form1.ekran.value = value; wynik = 0, op = 0, nowe = 0, nowe2 = 0; done = 1; oset = 0; } function wspolna(new_temp) { kropka = 1; if(nowe || done) { nowe = 0; done = 0; temp = new_temp; } { if (temp.indexOf(".")!=-1) { kropka=0; } } } function button(ktory,ktory2) { temp = document.form1.ekran.value; if(ktory2=='.') { wspolna('0'); if(kropka==1) { temp += ktory2; document.form1.ekran.value = temp; oset = 0; } } if(ktory>=0 && ktory<=9) { wspolna(''); if(temp==0 && kropka==1) temp=''; temp += ktory; document.form1.ekran.value = temp; oset = 1; } if(ktory2=='-' || ktory2=='+' || ktory2=='/' || ktory2=='*') { if(nowe) op = ktory2 else { if(!nowe2) { op = ktory2; wynik = temp; nowe2=1; } else { wynik = eval(wynik + op + temp); op = ktory2; document.form1.ekran.value = wynik; } oset=0; nowe = 1; } } if(ktory2=='1/x' ) { wynik = eval(1 / temp) ; reset(wynik); } if(ktory2=='sqrt') { wynik = Math.sqrt(temp); reset(wynik); } if(ktory2=='x * x' ) { wynik = (temp*temp) ; reset(wynik); } if(ktory2=='+/-') document.form1.ekran.value = eval(-temp); if(ktory2=='=' && oset && op!='0') reset(eval(wynik + op + temp)); if (ktory2=='C') reset(0); if(document.form1.ekran.value[0] == '.') document.form1.ekran.value = '0' + document.form1.ekran.value; } //--> </script> </head> <body> <form name="form1">
<input type="text" name="ekran" value="0">
<font color="#FFFFFF">Kalkulator - NOE</font> <input type="button" name="C" value=" C " onclick="button(11,'C')">
<input type="button" name="7" value=" 7 " onclick="button(7 ,'')"> <input type="button" name="8" value=" 8 " onclick="button(8 ,'')"> <input type="button" name="9" value=" 9 " onclick="button(9 ,'')"> <input type="button" name="/" value=" / " onclick="button(11,'/')"> <input type="button" name="sqrt" value="sqrt" onclick="button(11,'sqrt')">
<input type="button" name="4" value=" 4 " onclick="button(4,'')"> <input type="button" name="5" value=" 5 " onclick="button(5,'')"> <input type="button" name="6" value=" 6 " onclick="button(6,'')"> <input type="button" name="*" value=" * " onclick="button(11,'*')"> <input type="button" name="x * x" value="x * x" onclick="button(11,'x * x')">
<input type="button" name="1" value=" 1 " onclick="button(1,'')"> <input type="button" name="2" value=" 2 " onclick="button(2,'')"> <input type="button" name="3" value=" 3 " onclick="button(3,'')"> <input type="button" name="-" value=" - " onclick="button(11,'-')"> <input type="button" name="1/x" value="1/x " onclick="button(11,'1/x')">
<input type="button" name="0" value=" 0 " onclick="button(0,'')"> <input type="button" name="+/-" value=" +/- " onclick="button(11,'+/-')"> <input type="button" name="." value=" , " onclick="button(11,'.')"> <input type="button" name="+" value=" + " onclick="button(11,'+')"> <input type="button" name="=" value=" = " onclick="button(11,'=')">
</form> </body> </html>

Z góry dzięki, noe

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1