Zapis do pliku ENTERa.

Odpowiedz Nowy wątek
2006-12-13 22:36
Kumbaja
0

Witam

import java.io.*;
import java.nio.*;
import java.nio.channels.*;

class Main{ 
 public static void main(String[] args) throws Exception{

        String tekst = "TO to to    i to1234567890\n\n\ndla omiany jeszcze cos zapisze a co";
        String plik = "dupa.txt";

        FileChannel fc = new FileOutputStream(plik).getChannel();
        fc.write(ByteBuffer.wrap( tekst.getBytes() ) );
        fc.close();

        System.out.println(tekst);  

    }
}

EKRAN ->TO to to    i to1234567890dla omiany jeszcze cos zapisze a co

Prosciej sie juz nie da ale gdzie sie podzial enter ??? Jak mam zapisac ta metoda ENTER i jak potem pobrac zapisane dane co 1 linie, np jak bedzie 16 enterow txt enetr txt itd.
Chcialem zrobic tak aby program pobieral np od 4 lini 10 lini i konczyl,a le jak sie okazalo nawet ENTERA nie umiem zapisac,prosze o pomoc w tych dwuch sprawach jak pobrac wybrana linie i jak wprowadzic ENTER [???]

I jeszcze pytanko czy opcja position mozna skakac dowolnie po pliku i czy jest to bardzej efektywne od np pobrania lini i z tej lini przy pomocy metod Stringa wydobyć coś co mnie interere, czy lepiej odrazu position tyle a tyle i pobrac 1 znak ?
prosze o odpowiedz. HELP!

Pozostało 580 znaków

2006-12-14 14:12
Kumbaja
0
public class Main {

    private static void pisz() {

        try {

            String fileName = "plik.txt";

            BufferedWriter br = new BufferedWriter(new FileWriter(fileName, true));

            out.write(0x0A); 
            out.write("XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX");

            out.write(0x0A);
            out.write("\n");

            out.write("XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX");

            out.close();

        } catch (IOException e) {

            System.out.println("IOException:");
            e.printStackTrace();

        }

    }

    public static void main(String[] args) {
        pisz();
    }

}

Jeszcze dodam ze taki kod tez nie dziala, ALE OSTATNI ENTER MI SIE POJAWIA, ktokolwiek ma jakis pomysl, albo moze podac kod metody ktora potrafi zapisac do pliku enter, bylbym bardzo wdzieczny.

Pozostało 580 znaków

2006-12-14 14:16
Kumbaja
0

Tzn. jesli dodac na sam koniec zapis out.write(0x0A); i zamknac to ten ostatni enter sie pojawi ale poprzednie nie, naprawde prosze o pomoc, moze jakis inny kod :-[ :-[ :-[

Pozostało 580 znaków

2006-12-14 14:23
0

Zainteresuj sie klasa PrintWriter i metoda println().


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-12-14 14:46
0

Nie wiem dlaczego się uparłes na nio zamiast urzywac io, ale to juz twoja sprawa.
Nie pytaj sie o enter bo to o co ci chodzi nazywa sie konic lini a ozanczony jest przez \r\n, co łatwo można było się dowiedzić odczytujac jakikolwiek plik tekstowy. Wystarczyło stworzyć plik a w nim np. litera "a" nowa linia litera "a". Uzyskac tablice byte z tego pliku i odczytac w petli wynik, a pokazło by nam sie 4 elementowa tablica, kod litery a, 13, 10 , kod a, z czego łatwo bylo sie domyslic ze tym tego czego szukasz jest 13 10. Nawet nie wiedzac jak w skrucie to zapisać te wartosci mozna bylo sie posluzyc hexami 0x0d 0x0a co znaczy \r\n.

Pozdrawiam BookaYashee

Pozostało 580 znaków

2006-12-14 20:33
Kumbaja
0

BookaYashee - tzn chodzilo ci o to ze zamiast
br.write(0x0A);
zapomnialem dodac

br.write(0x0d);
br.write(0x0a);

no wiec zeczywiscie zapomnialem hehe i teraz jest juz ok, tak wiec dla tych co ENTER sie nie pojawial
to beda wiedzieli

Swoja droga ciezko wykryc ten blad, na stronie java tez jest taki watek i kolesia zwyczajnie olali :|
Tak ze dzieki wkoncu moge ruszyc dalej [green]

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0