Problem z Apletem.

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-28 19:23
0

Witam
mam takie problem [???] probuje przerobic program w javie na applet ale jestem poczatkujacy i ciezko mi z tym idzie ;/ zadaniem programy jest sczytanie zawartosci z pliku(*.txt) z serwera i wypisanie zawartosci w aplecie, tak wyglada program w javie:

import java.net.*; 
import java.io.*; 
import java.util.*; 

public class Plik { 
    public static void main(String[] args) { 
    URL url; 
        try  { 
        url =  new URL("http://www.domena.pl/plik.txt"); 
        URLConnection uc = url.openConnection(); 
        BufferedReader d = new BufferedReader(new InputStreamReader(uc.getInputStream())); 
        DataInputStream dis = new DataInputStream(uc.getInputStream()); 
        String line = d.readLine(); 
        System.out.println(line); 
        }//end try 
    catch (Exception e) 
        { e.printStackTrace();} 
    }// end main 
}// end class Plik 

a tak moj applet ktory nie dziala mimo ze sie kapiluje poprawnie

import java.applet.*;
import java.awt.*;
import java.net.*; 
import java.io.*; 
import java.util.*; 

public class Aplik extends Applet{
private int line;

    public static void main(String[] args) { 
    URL url; 
        try  { 
        url =  new URL("http://www.domena.pl/plik.txt"); 
    URLConnection uc = url.openConnection(); 
    BufferedReader d = new BufferedReader(new InputStreamReader(uc.getInputStream())); 
    DataInputStream dis = new DataInputStream(uc.getInputStream()); 
    String line = d.readLine(); 
    System.out.println(line); 
    }//end try 

        catch (Exception e) 
        { 
        e.printStackTrace(); 
        } 

    }// end main 

    public void paint(Graphics g){
    g.drawString("Text: " + line,10,100);
    }

}// end class Plik 

Aplet wyswietla mi : Text=0

Prosze o pomoc i wyrozumialosc dla ociemnialych ;/

Pozostało 580 znaków

2006-11-28 21:44
0

przede wszystkim zdaje się, że aplety nie mają dostępu do plików, nie mogą ich tworzyć (a może i czytać)... taka zasada bezpieczeństwa...

myślę, że jedynie możesz to przerobić na serwlet, on powinien czytać pliki...

EDIT...
marnie się przyjrzałem kodowi apletu...
aplet nie potrzebuje metody main() bo z niej nie korzysta, zamiast tego pierwsze co jest wykonywane to metoda init(), której Ty nie masz (nie wspominając o czymś takim jak paint()), zerknij sobie na jakiś prosty przykład apletu, jak to wygląda...

oprócz init() - main() też możesz mieć w aplecie (dlatego ci błędu przy kompilacji nie wyrzuci z tego powodu), wtedy aplet będzie można uruchamiać także jako "zwykłą" aplikację javy, która wykona jako pierwszą metodę - main() a nie init()


nie konsumuj tyle... okradasz przyszłość!

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0