Jak skonfigurować swój servlet na tomcacie ?

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-25 16:34
0

Czy możecie podać jakiś ciekawy link do konfiguracji kontenera Tomcat ?
Chodzi mi o uruchamianie swojego servletu z poziomu przeglądarki i póżniej również łączenie się z nim z poziomu apletu. (chodzi o architekture aplet -> servlet -> JDBC)

Problem w tym że zainstalowałam Tomcata, potrafię uruchomić przykładowe servlety (HelloWorldExample, itp) ale nie wiem jak łopatologicznie ustawić sobie swój servlet

Co trzeba ustawić ? (gdzie wrzucić pliki class, jakie poczynić inne ustawienia (namieszać w jakimś xml ?))

Będę ogromnie wdzięczna za jakąkolwiek pomoc.

Pozostało 580 znaków

2006-11-26 02:49
0

Zupełnie jestem załamana, może to przez późną porę...
Kiedy zamieniam domyślny port z 8080 na 80 w $TOMCAT_HOME/conf/server.xml - brak rezultatów

Kierując się poradami z książki "Java servlets & JSP - The J2EE Web Tier" (Addison-Wesley)
do rozwiązania mojego problemu powinno wystarczyć utworzenie własnego katalogu w $TOMCAT_HOME/webapps/ (np. katalog serwlet) a w nim katalog WEB-INF w którym znajduje się plik web.xml z taką zawartością:

<web-app xmlns="http://java.sun.com/xml/ns/j2ee" version="2.4">

</web-app>

Potem kontener musi być poinformowany że isntnieje nowa Web Application co można rozwiązać dodając plik xml w katalogu /webbapps np serwlet.xml z zawartością:

<Context path="/serwlet" docBase="serwlet" debug="0"/>

Od tej chwili powooni być już możliwe wywoływanie z poziomu przeglądarki poprzez wpisanie
localhost:8080/serwlet/

I nie działą !!!!
wyświetla się coś takiego:
HTTP Status 404 - /serwlet

type Status report

message /serwlet

description The requested resource (/serwlet) is not available.
Apache Tomcat/5.5.20

Oczywiście po dodaniu strony index.html do utworzonego na początku katalogu też bez rezultatów :(((
Jestem zrozpaczona :(

Pozostało 580 znaków

2006-11-27 08:43
0

Moja propozycja jest taka: zainstaluj narzędzie NetBeans. To środowisko zawiera w sobie serwer Tomcat i magicznym sposobem jest on skonfigurowany tak, że działa. Poza tym tworzenie projektu nie wymaga konfiguracji w plikach oraz pisania struktury katalogów, bo jest to nadzorowane przez środowisko. Być może nie o to do końca ci chodzi, ale jest szansa, że twoje programy zadziałają, więc będziesz mieć wgląd do konfiguracji działającego serwera.

Pozostało 580 znaków

2006-11-27 15:04
0

Ja nie przechodziłem jeszcze przez własnoręczne publikowanie aplikacji sieciowej na Tomcacie (ja narazie testuje bezpośrednio przez IDE), ale wiem napewno że aby uruchomić servlet trzeba go "zarejestrować" w web.xml i mapować jego nazwe na adres url

<web-app xmlns="http://java.sun.com/xml/ns/j2ee" version="2.4"> <servlet> <servlet-name>ServletName</servlet-name> <servlet-class>ServletClass</servlet-class> </servlet> <servlet-mapping> <servlet-name>ServletName</servlet-name> <url-pattern>/myservlet/*</url-pattern> </servlet-mapping> </web-app>

gdzie ServletName - nazwa servletu (wymyslona przez ciebie)
ServletClass - plik class z servletem (bez rozszerzenia .class)

Jezeli jestes na etapie nauki i testowania swoich pierwszych programow polecam Eclipse i Web Tool Plug-in. Na stronie projektu sa tutoriale i wszystko ladnie pokazane (nawet screenshoty sa).

Pozostało 580 znaków

2006-11-27 15:07
0

Ja nie przechodziłem jeszcze przez własnoręczne publikowanie aplikacji sieciowej na Tomcacie (ja narazie testuje bezpośrednio przez IDE), ale wiem napewno że aby uruchomić servlet trzeba go "zarejestrować" w web.xml i mapować jego nazwe na adres url

<web-app xmlns="http://java.sun.com/xml/ns/j2ee" version="2.4"> <servlet> <servlet-name>ServletName</servlet-name> <servlet-class>ServletClass</servlet-class> </servlet> <servlet-mapping> <servlet-name>ServletName</servlet-name> <url-pattern>/myservlet/*</url-pattern> </servlet-mapping> </web-app>

gdzie ServletName - nazwa servletu (wymyslona przez ciebie)
ServletClass - plik class z servletem (bez rozszerzenia .class)

Jezeli jestes na etapie nauki i testowania swoich pierwszych programow polecam Eclipse i Web Tool Plug-in. Na stronie projektu sa tutoriale i wszystko ladnie pokazane (nawet screenshoty sa).


Sorry za ten bajzel, to nie ja to IE [glowa]

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0