System skórkowania

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-15 20:22
kubaa
0

Witam, pisze aplikację, w której chce dać możliwość skórkowania, tylko nie wiem jak to zrobić, znaczy nie mam pomysłu. Prosiłbym o rade jak to zrobić najlepiej czy może są już gotowe standardy albo coś takiego, jedyne moje wymaganie to to żeby dało się to zaimplementować w delphi dla net. Zna ktoś jakiś dobry sposób?

Pozostało 580 znaków

2006-11-15 22:52
0

Musisz po prostu umiejętnie oddzielić grafikę od reszty tj jest w szablonach smarty w php i tyle...


It's not just about livin' forever Johny.
The trick is livin' with yourself forever.

Pozostało 580 znaków

2006-11-15 23:50
0
ciapek888 napisał(a)

Musisz po prostu umiejętnie oddzielić grafikę od reszty tj jest w szablonach smarty w php i tyle...

ale jaki to ma związek z systemem skórek w delphi dla .net ?


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2006-11-16 11:37
0
Adamo napisał(a)

ale jaki to ma związek z systemem skórek w delphi dla .net ?

po pierwsze - o ile mi wiadomo to delphi jest obiektowe, więc można zaimplementować coś tj szablony smarty
po drugie - nie ma chyba innego sposobu na zrobienie systemu skórek niż oddzielenie grafiki od reszty
po trzecie - jak masz lepszy pomysł, to napisz...


It's not just about livin' forever Johny.
The trick is livin' with yourself forever.

Pozostało 580 znaków

2006-11-16 12:47
0
ciapek888 napisał(a)

po pierwsze - o ile mi wiadomo to delphi jest obiektowe, więc można zaimplementować coś tj szablony smarty

chyba nie rozumiesz skrótu "tj"

ciapek888 napisał(a)

po drugie - nie ma chyba innego sposobu na zrobienie systemu skórek niż oddzielenie grafiki od reszty

no niby tak, ale chyba jeśli chodzi o strony Internetowe, nie rozumiem jak to się ma do aplikacji okienkowych, poza tym to jest tak ogólne stwierdzenie że ...

ciapek888 napisał(a)

po trzecie - jak masz lepszy pomysł, to napisz...

nie mam, ale jest mnóstwo tematów / artykułów / czego tam w google


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2006-11-16 15:01
0
Adamo napisał(a)

no niby tak, ale chyba jeśli chodzi o strony Internetowe, nie rozumiem jak to się ma do aplikacji okienkowych, poza tym to jest tak ogólne stwierdzenie że ...
a co? mam napisać tu jakiś kod? nie znam się na Delphi, poza tym to chyba żadna filozofia - Napisać klasę, odpowiedzialną za grafikę, odpowiednie metody do komunikacji z resztą programu, wyboru skórki itd.
Nie da się tego zrobić w aplikacji okienkowej?

Adamo napisał(a)

chyba nie rozumiesz skrótu "tj"
ja właśnie stworzyłem nowe znaczenie :d


It's not just about livin' forever Johny.
The trick is livin' with yourself forever.

Pozostało 580 znaków

2006-11-16 20:08
0
ciapek888 napisał(a)

a co? mam napisać tu jakiś kod? nie znam się na Delphi, poza tym to chyba żadna filozofia - Napisać klasę, odpowiedzialną za grafikę, odpowiednie metody do komunikacji z resztą programu, wyboru skórki itd.
Nie da się tego zrobić w aplikacji okienkowej?

@ciapek888 jak nie wiesz to nie siej fermentu. Zmiana wyglądu aplikacji, nie jest taka prosta. Porównywanie delphi i php to jak porównać łyżkę i widelec. Proponuję zainteresować się komponentami VCL skin na torry.net (albo na delphi super page). Ewentualnie te artykuły:
http://4programmers.net/Delphi/Artyku%C5%82y/Zabawa_zformularzem(form%C4%85)
http://4programmers.net/Delphi/Artyku%C5%82y/CoolForm_wDelphi(dla_pocz%C4%85tkuj%C4%85cych). Najprawdopodobniej będziesz jednak musiał używać funkcji API i tworzyć formę z poziomu API.

P.S.
Uwielbiam sytuacje typu: Wątek rośnie, czas ucieka, odpowiedzi brak a userzy tłuką się między sobą. Do tego mamy ten dział. Tam można.

P.S
przeoczyłem, że to ma być w .NET


<span style="color: blue">"Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem."
s.p. Marco Pantani
</span>

Pozostało 580 znaków

2006-11-16 22:08
kubaa
0

W tym szkopuł, że mam do dyspozycji tylko to, co udostępnia mi NetFramework 1.1 i nic ponad to żadnych komponentów vcl etc.

Mogę sobie zbudować forme na picturebox'ach i ładować do nich grafiki, ale to ma taką wadę, że nie jestem w stanie uzyskać transpiracji dla poszczególnych obrazków. Wyjaśnię na przykładzie: forma sama w sobie przezroczysta, obrazek PNG z Alpha Chanel, no i zamiast zobaczyć, co jest pod forma to widzę formę, (która powinna być przezroczysta). Taki sam efekt jest jak obrazki na siebie nachodzą, zamisat zobaczyć obrazek ze spodu widze formę.

To niby nic, ale uniemożliwia tworzenie zaawansowanych skórek.

W sumie po części rozwiązałbym problem gdyby udało mi się umieścić komponenty poza formą. Czy jest to możliwe?

Pozostało 580 znaków

2006-11-17 15:22
0

Coz, zawsze mozesz tworzyc komponenty dynamicznie i dodawac w trakcie ladowania programu. Mozesz tez sobie stworzyc jakis wlasny system na zasadzie - pakiet komponentow, ktore sa serializowane do pliku, po czym ladowac je przy starcie programu itp. Ale to pomysl do dopracowania - tak mi wlasnie przyszedl do glowy ;)


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-11-18 10:11
kubaa
0

Nie dałoby się jakoś umieścić komponentu poza formą? W WinAPI chyba można tak doczytałem a czy w net też? Jeśli tak to może ktoś wie już, jak bo ja próbuje, ale marnie mi idzie.

Pozostało 580 znaków

2006-11-18 10:42
0

Ale co rozumiesz 'poza forma'? Bo to o czym napisalem jest miedzy innymi 'poza forma'.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0