Narzędzie do modelowania

0

Poszukuje darmowego narzędzia do modelowania aplikacji z możliwością generowania kodu źródłowego w Delphi

0

http://argouml-delphi.tigris.org/
Nie testowałem, więc nie wiem jak działa.

0

jeśli masz D7 chyba od Profesional w zwyż to masz tam ModelMakera

0

Bardzo lubię Magic Draw bo diagramy robi się w nim naprawdę bardzo szybko. Ma sporo skrótów klawiszowych i pełno poręcznych rozwiązań. Niestety jest płatny ale do małych projektów można używać licencji "Community Edition" pod warunkiem, że ograniczenie do 15 klas nie jest problemem.

http://www.magicdraw.com/

0
Kapustka napisał(a)

Bardzo lubię Magic Draw bo diagramy robi się w nim naprawdę bardzo szybko. Ma sporo skrótów klawiszowych i pełno poręcznych rozwiązań. Niestety jest płatny ale do małych projektów można używać licencji "Community Edition" pod warunkiem, że ograniczenie do 15 klas nie jest problemem.

http://www.magicdraw.com/

Jakoś nie widziałem tam wspomagania dla Delphi. Zresztą, 15 klas... :)

A co do tego w Delphi Profesional, to już samo Delphi Profesional nie jest darmowe :)

Zanim zacząłem używać argouml, to wcześniej używałem dia do projektowania i dia2code do generowania kodu. Też darmowe, ale dia jest ogólnie do diagramów, więc nie ma wspomagania tak jak inne tego typu narzędzia. Dodadkowo dia2code nie obsługuje generowania kodu w Delphi. Na szczęście dodanie tego samemu jest w miarę proste.

Niestety, ale pod kątem Delphi to ciężko mi coś znaleźć w głowie :/

0

Testowałem MagicDraw-a i rzeczywiście nie ma wsparcia dla Delphi.
Argouml-delphi nie udało mi się ściągnąć
Korzystam z Delphi 2005 Personal

0

Witam,

Polecam Enterprise Architect. Pełne wsparcie dla Delphi i nie tylko (C++, C#, Java, Delphi, VB.Net, Visual Basic, ActionScript, PHP and Python. A free add-in is available for CORBA)...

Można w nim spokojnie tworzyć więcej niż 15 klas :)

Co prawda program jest płatny, ale można sciągnąć wersję 30-dniową darmową:
http://www.ea.tt.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2&Itemid=3

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1