Aplikacje wielojezyczne.

Odpowiedz Nowy wątek
2006-08-04 09:45
0

Witam,

jestem wlasnie w trakcie projektowania aplikacji, ktora ma dzialac w dwoch jezykach (angielski i niemiecki). Nigdy jeszcze nie tworzylem programow wielojezycznych (jesli mozna to tak nazwac). Jestem pewien, ze sa pewne metody, sposoby tworzenia takich aplikacji (jakies pliki jezykowe itp.). Bardzo pomoglby mi jakis tutorial do tego. Jesli ktos juz sie tym zajmowal to prosilbym o jakies informacje - na co zwrocic uwage, co jak nalezy zrobic.
Z gory wielkie dzieki

Pozdrawiam
Sebastian</email>


sebcio

Pozostało 580 znaków

2006-08-04 10:23
0

Witam

Chyba najlepszym sposobem jest stworzenie pliku ,ktory będzie mapował komunikaty. Wtedy w trakcie mziany jezyka wystarcyz podmienić tylko ten plik. Nie wiem dokładnie w czym tworzysz aplikację .Np. w Javie wiele frameworkow wspiera owo rozwiązanie (między innymi Struts.)

pzdr

Pozostało 580 znaków

2006-08-04 10:54
0

Witam,

dziekuje za odpowiedz. Aplikacje tworze w C#.NET 2.0.

Pozdrawiam
Sebastian


sebcio

Pozostało 580 znaków

2006-08-04 14:53
0

no to np stwórz klase która bedzie zawierała tylko pola string z komunikatami etc. plik xml z dana wersja jezykową, i niech konstruktor kalsy w zaleznosci od konfiguracji wypełnia pola tej klasy odpowiednimi danymi..


<url>http://kooba.pl/</url>

Pozostało 580 znaków

2006-08-04 16:44
0
Kooba napisał(a)

no to np stwórz klase która bedzie zawierała tylko pola string z komunikatami etc. plik xml z dana wersja jezykową, i niech konstruktor kalsy w zaleznosci od konfiguracji wypełnia pola tej klasy odpowiednimi danymi..

Wydaje mi się ,że nie ejst to dobre rozwiązanie, gdyż po pierwsze implementacja tej klasy będzie zalezna od zawartosci pliku xml( po ddoaniu jednego komunikatu konieczna będzie jej ponowna kompilacja) , po drugie klasa ,ktoa ma np 10000(jelsi tyle bedzie komunikatow) pól jest (według mnie) ewenementem samym w sobie. Lepiej Wykorzystać Mape i tam zmapować komunikaty z pliku xml.

pzdr

Pozostało 580 znaków

2006-08-04 20:28
0

Aplikacje wielojęzyczne w C# tworzy się bardzo przyjemnie, tworzy się pliki z zasobami .resx, które zawierają komunikaty odpowiednie dla danej "kultury".

O ile pamiętam to nawet jakaś automatyzacja tego procesu jest w Visual C# dostępna, choć znalazłem tą opcję przypadkiem (a może to był BDS 2006?) :)

Niemniej: http://www.codeguru.pl/article-print-541.aspx (dotyczy głównie ASP.NET) oraz http://msdn.microsoft.com/lib[...]orglobalapplicationdesign.asp

Pozostało 580 znaków

2006-08-07 12:24
Ad
0

Ten wątek nasunął mi pewną myśl. Czy nie przydatnym byłby program, który wczytuje wszystkie DFM'y (definicje wyglądu formularzy w Delphi, nie wiem czy nie w C++) i zapisuje wszystkie wyrażenia między ' a ' do jakiegoś pliku (INI czy XML, nieważne). Myślę, że łatwiej by się wtedy programowało, gdyby się miało taką listę. Gorzej tylko z komunikatami wewnątrz kodu, np:

Writeln('po polsku')
cout << "po polsku"

, ale chyba też dało by się zaradzić (przez określenie języka i wczytanie kodu). Myślę, że pierwsza wersja mogła by być konsolowa:
DFM2LNG "C:\projekt" "C:\projekt\polski.xml" a następne będą rozszerzane o bajery.
Co wy na to?


Pozostało 580 znaków

2006-08-07 13:06
0

w delphi Wersje językowe


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-08-07 14:00
Ad
0

Niestety:

Taka metoda jaką tutaj opisałem jest bardzo wygodna lecz nie wszyscy mają odpowiedni program, dzięki czemu mogą to zrobić. Bo zdaje się, że możliwe jest to tylko w wersji Professional oraz Enterprise.


Pozostało 580 znaków

2006-08-07 14:07
0

trzeba było zacytować całość

Adam Boduch napisał(a)

Możecie sobie ściągnąć program Translate Master, dzięki czemu również w prosty sposób zmienisz wersję językową programu. Sam program możesz ściągnąć tutaj. Zasada działania jest prosta. Wystarczy załadować plik DFM programu. Program przeanalizuje plik i wyświetli w komponencie wszystkie komponenty użyte w programie. Również z właściwościami Caption oraz Hint. Jedno klikniecie myszy i edytujemy wybrane pozycje. Później można zapisać ponownie plik, tyle, że już zmieniony. Po otwarciu projektu w Delphi będziesz miał już nową wersję językową.


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-08-07 22:02
0

W ekspercie był "Moduł językowy". Zainteresowani pisać.


<span style="color: blue">"Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem."
s.p. Marco Pantani
</span>

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0