Błąd walidacji a zapisanie w bazie

Odpowiedz Nowy wątek
2020-05-22 15:30

Rejestracja: 10 miesięcy temu

Ostatnio: 5 dni temu

0

Taka sytuacja, do aplikacji wpada ID, po tym ID wyjmuję sobie rekord z bazy i ten rekord jest wysyłany do zewnętrznego mikroserwisu w celu m.in walidacji. Załóżmy teraz, że walidacja się sypnęła. Pojawiło się wymaganie, że obiektom które nie przeszły walidacji trzeba zmienić w bazie 1 pole, załóżmy status. Zmieniamy status, usługa zwraca błąd (HTTP załóżmy 422). Jednocześnie pojawił się głos sprzeciwu, że skoro usługa zwraca klientowi status błedu - 422 to klient nie spodziewa się, że coś zostało zmienione na bazie (w dodatku w transakcji) i to nie ma prawa tak działać. A wymaganie biznesowe jednak istnieje. Pytanie brzmi - kto ma racje - wymaganie czy głos sprzeciwu?

Pozostało 580 znaków

2020-05-22 15:39

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 8 godzin temu

4

piszecie apkę dla biznesu czy biznes działa, żeby sponsorować waszą radosną twórczość?


Chcesz pomocy - pokaż kod - abrakadabra źle działa z techniką.

Pozostało 580 znaków

2020-05-22 15:57

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 2 godziny temu

2

Kluczowe jest to, co zmieniasz w tej bazie. Jak to jest status na niezwalidowany to chyba poprawnie. Jak robisz tak, że walidujesz i stwierdzasz, że to jednak jest ok i zapisujesz to nie jest dobrze.

Pozostało 580 znaków

2020-05-22 16:01
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 4 minuty temu

Lokalizacja: Wrocław

2

Nie wiem, czy dobrze rozumiem.

  1. Wynik walidacji jest nieistotny, i zmiana w bazie ma być dokonana tak czy siak? To po co w takim razie walidacja?
  2. Czy chodzi o to, że informacja o nieprawidłowym wyniku walidacji ma być zapisana w bazie?

Bo tak generalnie, to biznes ma rację - nawet jeśli nie ma sensu. ;)


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."
Mogłeś dać mi plusa zamiast pisać to samo tylko po swojemu. - Tomek Pycia 2020-05-22 16:04
Mogłeś nie pisać szybciej ode mnie tylko zaczekać aż ja skończę. - somekind 2020-05-22 16:07

Pozostało 580 znaków

2020-05-22 16:58

Rejestracja: 10 miesięcy temu

Ostatnio: 5 dni temu

0
somekind napisał(a):

Nie wiem, czy dobrze rozumiem.

  1. Wynik walidacji jest nieistotny, i zmiana w bazie ma być dokonana tak czy siak? To po co w takim razie walidacja?
  2. Czy chodzi o to, że informacja o nieprawidłowym wyniku walidacji ma być zapisana w bazie?

Bo tak generalnie, to biznes ma rację - nawet jeśli nie ma sensu. ;)

Chodzi o punkt numer dwa. Jak walidacja się uda to jest dalsze procesowanie, jak się nie uda to ma to zostać odnotowane w bazie, a klient powiadomiony jakąś 400stką.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0