Przegląd kodu współprogramistów [Gitlab] [Phpstorm]

0

Na dzień dzisiejszy przeglądam kod współpracowników w momencie wykonywania pull'a. Najwygodniej analizować mi kod w moim IDE, równolegle mogę kod zobaczyć w działaniu.
Do kodu mam zawsze dużo większych i mniejszych uwag, dlatego chciałbym dodawać komentarze per line, i mogę to zrobić ale muszę przeskakiwać do webowego interfejsu gitlab, szukać commita, pliku i konkretnej linii. Da się do jakoś wygodniej robić?

Inny case to pracuje z kodem i znajduje babola, fajnie by mieć jakieś narzędzie które pozwoli szybko przeskoczyć do commita, który tego babola popełnił. Coś jako włączenie notacji, sprawdzenie autora i commita, i możliwość dodania komentarza.

0

No da się, po co szukasz commita? Przecież patrzy się na cały pr ;)

0

A chcesz, żeby ktoś tego babola całkowicie usunął z historii, czy po prostu poprawił?

1

Ja robiąc cr komentuje konkretne linie w pr po czym pr odrzucam. Jak osoba go robiąca poprawi to ma zrobić nowy pr, tym samym wszelkie komentarze zostają na repo i jest historia wszystkiego.

2

@eBizo: odpisuj na temat wątku w postach a nie komentarzach. W gitlab podgląd zmian jest tak samo dostepny w pr - fakt tam to się nazywa mr a nie pr ale na jedno wychodzi.

Jeśli nie potrafisz się odnaleźć w mr widocznym w gitlabie to są 2 wyjaśnienia:

  • dajecie ludziom zbyt duże zadania przez co masz setki nowych linii kodu
  • nie znasz projektu
0
eBizo napisał(a):

Do kodu mam zawsze dużo większych i mniejszych uwag, dlatego chciałbym dodawać komentarze per line, i mogę to zrobić ale muszę przeskakiwać do webowego interfejsu gitlab, szukać commita, pliku i konkretnej linii. Da się do jakoś wygodniej robić?

W Gitlab nie trzeba skakać do konkretnego commita, widać przecież wszystkie zmienione linie w requście.

Inny case to pracuje z kodem i znajduje babola, fajnie by mieć jakieś narzędzie które pozwoli szybko przeskoczyć do commita, który tego babola popełnił.

To jest wbudowane w gita i nazywa się blame.

Ogólnie, to może poszukaj wtyczki do swojego IDE integrującej się z GitLabem i pozwalającą na robienie review.

0
somekind napisał(a):
eBizo napisał(a):

Do kodu mam zawsze dużo większych i mniejszych uwag, dlatego chciałbym dodawać komentarze per line, i mogę to zrobić ale muszę przeskakiwać do webowego interfejsu gitlab, szukać commita, pliku i konkretnej linii. Da się do jakoś wygodniej robić?

W Gitlab nie trzeba skakać do konkretnego commita, widać przecież wszystkie zmienione linie w requście.

Inny case to pracuje z kodem i znajduje babola, fajnie by mieć jakieś narzędzie które pozwoli szybko przeskoczyć do commita, który tego babola popełnił.

To jest wbudowane w gita i nazywa się blame.

Ogólnie, to może poszukaj wtyczki do swojego IDE integrującej się z GitLabem i pozwalającą na robienie review.

Ciekawa funkcja choć pokrywa się z funkcjonalnością z annotate. W blame pokazuje dla zaznaczonej linii z prawej tekstowo commit (z numerem issue), autora itp., natomiast przy annotate pokazuję przy wszystkich liniach, z lewej strony tylko autora, ale którego po kliknięciu wyświetla podgląd całego commita (wszystkie pliki, opis z issue). Przynajmniej w storm.

No tak, właśnie mi chodzi o jakieś rozwiązanie jak plugin, bo nie widzę innej opcji. W najprostszej opcji mógłby po kliknięciu w daną linijkę w IDE przechodzić do gitlab.com pod adres https://gitlab.com/projekt/web/commit/id_commita#id_pliku_nr_linijki co otwiera pole do wpisania komentarza. Po prostu może ktoś coś zna, niekonieczne do Storm i Gitlab ale np. Github - wtedy byłoby dla mnie jasne, że jest sens szukania takich pluginów.

mr_jaro napisał(a):

@eBizo: odpisuj na temat wątku w postach a nie komentarzach. W gitlab podgląd zmian jest tak samo dostepny w pr - fakt tam to się nazywa mr a nie pr ale na jedno wychodzi.

Jeśli nie potrafisz się odnaleźć w mr widocznym w gitlabie to są 2 wyjaśnienia:

  • dajecie ludziom zbyt duże zadania przez co masz setki nowych linii kodu
  • nie znasz projektu

Jest funkcja to korzystam.

Nie chodzi o setki linii kodu, nie chodzi o znajomość projektu.
Chodzi mi o warstwę WIZUALNĄ podglądu kodu i MOJĄ WYGODĘ, a nie sam kod.

0

Nadal nie odpowiedziałeś po kiego grzyba ci informacja o tym z jakiego commita pochodzi ta linia a nie z jakiego pull requesta/merge requesta ?

0

A może tak w Twojej nieomylności weźmiesz pod uwagę, że jednak może źle zrozumiałeś pytanie?

Po pierwsze pisałem o tym, że przeglądam część zmian w uproszczony sposób tj. pozwalam na bezpośrednie pushe na nasz główny dev branch. W tym konkretnym projekcie mogę sobie pozwolić na takie coś, bo pracuje na nim praktycznie sam i są czasem tylko małe wrzutki kodu drugiej osoby, która jest mało techniczna. W momencie gdy wrzuca zmiany, to widzę to w moim IDE (mam plugin, który mnie o tym informuje wcześniej niż przed moim pushem - poprzez auto fetch). W tym momencie, bez wyłączania IDE chce przeglądać ten kod czyli konkretny commit(y) i to robię, ale żeby skomentować jakąś linię kodu, muszę otworzyć w drugiej karcie gitlab. Odnalezienie commita, w którym mogę dodać komentarz, zajmuje te kilkanaście sekund, ponieważ w phpstorm nie ma żadnego "skocz do", jest tylko numer commita i jego treść z numerem issue, ale nic z tych rzeczy nie jest klikane (co jest dla mnie oczywiste).

Jeżeli chodzi o review code zgodny ze sztuką, czyli za pomocą MR to TEŻ CHĘTNIE posłucham rad bardziej doświadczonych, jak zrobić to przy pomocy IDE, a nie podglądu w interfejsie webowym gitlaba. Sam częściowo znalazłem mniej więcej to czego szukam tutaj https://blog.jetbrains.com/idea/2018/10/intellij-idea-2018-3-eap-github-pull-requests-and-more/ ale to widać po dacie, że to świeża funkcjonalność i dotyczy GITHUB, a nie GITLAB.

Skoro nie ma, albo nie znajduje rozwiązania to poruszyłem temat, bo być może to tylko moja osobista preferencja, że przegląda mi się kod lepiej w IDE, a normalnie robi się to jednak przez interfejs gitlaba. Liczyłem na konstruktywną dyskusję.

1
eBizo napisał(a):

Po pierwsze pisałem o tym, że przeglądam część zmian w uproszczony sposób tj. pozwalam na bezpośrednie pushe na nasz główny dev branch.

I w tym momencie powinno się przerwać czytanie dalej. To jest januszostwo i właśnie tak tracisz najlepszą możliwość dokumentowania zmian na repo.

0

Rozumiem, że nawet przy jednoosobowym projekcie bawisz się w MR?

W każdym razie jak Cię to boli to zakryj oczy, daruj sobie komentarz i przejdź do drugiego i trzeciego akapitu gdzie już pytam o konkrety.

0

Oczywiście, że tak. Nawet w projektach prywatnych nigdy nie pracuje na dev a tym bardziej na master.

0

No to kiedyś spróbuje czy widzę korzyść, póki co przy jednoosobowym projekcie issue + kompletny push po zakończeniu zmiany/funkcji z locala w moim odczuciu był wystarczający. Nie mówiłem o masterze, to jest akurat dla mnie oczywiste, zwłaszcza przy pipelines/auto deployment.

Więc wracając do tematu właściwego.. Da się w IDE? Ktoś przegląda MR w IDE?

0

Istnieje IDE, w którym można (VS), ale to Cię nie interesuje, więc pozostaje szukać na forach pomocy WebStorma.
No i też nie ma się co dziwić, że przede wszystkim wspierany jest GitHub jako ten popularniejszy.

1

Jest jeszcze https://www.jetbrains.com/upsource/ ale nie korzystałem

0
Markuz napisał(a):

Jest jeszcze https://www.jetbrains.com/upsource/ ale nie korzystałem

"Review changes from IDE - Participate in discussions and manage your reviews without leaving the comfort of your IDE."

No jest dokładnie to czego szukałem, dzięki!

Nie sądziłem, że będzie potrzebny osobny soft, ale jak dobrze czytam to jest darmowy do 10 osób więc idealnie :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1