Jak zrobić własny projekt w skończonym czasie i w skończonym budżecie?

1

Witajcie

Historia zaczyna się od tego jak wraz z kolegą poznanym na forum php.pl lata temu (ja byłem w pierwszej/drugiej technikum, on w gimnazjum) postanowiliśmy napisać swój własny projekt portalu akwarystycznego.
Tak oto podjęliśmy działania robiąc copy-pasteing programming a później pisząc własny kod i powstał prosty autorski skrypt forum.
Później była bardzo długa batalia między nami o layout portalu (wersji powstało około 20x a loga mniej więcej tyle samo) aż w końcu zamiast zająć się pisaniem była batalia wyższości białego nad czarnym i tego że layout jest brzydki.

Ja skończyłem technikum i na studiach zrobiłem rozbudowany system dla encyklopedii ryb i roślin :)
W tym czasie zapadła decyzja że PHP to zły pomysł i chcemy napisać to w JAVIE (bo tak.)

Projekt zaczęliśmy około kwietnia 2012 roku i do tej pory nie mogło dojść do wypuszczenia finalnej wersji.

Między czasie były projekty komercyjne (kolega zrobił kilka i nawet teraz ma jeden) a ja pracuję już jako programista.
Osobiście nie znam się na technologiach webowych i front-endowych bardziej na bazach danych, kolega była od strony aplikacji + front-endu.
Baza danych de facto powstała (mam wersję w MS-SQL i MySQL oraz mogę przepisać do PostgreSQL)

Robiąc projekty komercyjne wyglądało to inaczej tz. nie robiliśmy bardzo skrupulatnego planowania aby kod był bardzo elastyczny na zmiany oraz aby był bardzo modułowy.

Główne funkcje:
-dodawania artykułów poradników
-encyklopedia ryb i roślin (jest baza danych)
-forum dla użytkowników
-własne galerie zdjęć dla użytkowników

Stąd moje pytania do osób mających doświadczenie z aplikacjami tego typu:
-Czy napisanie całości w JAVIE EE +PostgreSQL od zera to dobry pomysł? Czy tutaj można wykorzystać jakieś rozwiązania?
Napisaliśmy już skrypt do dodawania artykułów w javie i dodawania plików oraz zarządzania nimi, jednak im dalej w las tym bardziej mam wątpliwości czy to język i technologia do tego, ponieważ tutaj jest dużo modułów które już zostały napisane.
-Kolejna alternatywa to napisanie tego w Pythonie i Django (w pracy piszę w pythonie ale bardziej skrypty systemowe i nie używam w nim obiektowości)
-można zrobić integrację wordpress jako system CMS + PHP-BB lub vBulletin jako forum + dopisać coś od siebie lecz nie wiem czy to dobry pomysł?

Nie mam problemu z nauczeniem się nowej technologii ale nie chcę jej po raz dziesiąty zmienić gdyż nie walczę de facto z problemami że coś nie działa ale tym że nie wiem jak ma wyglądać architektura tak dużego systemu. Poprzednie aplikacje które robiłem były stosunkowo mało złożone i były do napisania w czasie około pół roku. Na tym poległem bo jest tego za dużo i nie wiem jak to ogarnąć.

Generalnie przyznaje się do porażki i tego że nie potrafię zrobić tego projektu ze względu na jego zaplanowanie i pytam forum co zrobić aby to skończyć
gdyż projekt jest działaniem mającym na celu wyprodukowanie unikalnego produktu lub usługi w skończonym czasie i skończonym budżecie

1

Zrobienie w Javie jest dobrym pomysłem, w Javie EE złym (i wicej tego EE tym gorzej dla projektu).

Jeśli wasz projekt to portal CMS ... to w zasadzie potrzbujecie funkcji CMSa i nie wiem czy w tej sytuacji oparcie się o istniejące CMSy to nie jest najepsze rozwiązanie. Nawet jak to będzie PHP.

W javie też są CMSy na kórych można portale zbudować, ale nie znam ich dobrze.
MIałem do czynienia z darmowym http://www.opencms.org/en/ jest taki sobie i dostawianie do niego ficzerów jest średnie (jak na javę) - imo technologia zbyt specyficzna, żeby warto było się uczyć.
Jest zarąbisty płatny CMS/Portal - adobe AEM, ale nie stac was na licencję, nie stac mnie na licencję i w ogóle mało kogo stać.

Nie wiem czy są inne - powiedziałbym, że te oparte o apache sling mogą rokować np. http://www.peregrine-cms.com/about.html - ale nie znam się.

5

Moim zdaniem wpadliście w pętlę planowania, a nie publikowania.
Ten "wielki portal" to pewnie starczy jakaś dopieszczona instalka WP+ forum na phpbb, bo raczej nie spodziewałbym się od razu miliona widzów i userów ;)

0

Moim zdaniem wpadliście w pętlę planowania, a nie publikowania.

Moim zdaniem to trafne stwierdzenie.

bo raczej nie spodziewałbym się od razu miliona widzów i userów ;)

Byłem adminem i obecnie mam pod to serwer na Xeon E3-1265L v4 + 16gb ram (docelowo 32gb)
Nie uważam, aby ilość użytkowników była tak duża że trzeba by było to skalować nie wiadomo w jaki sposób.

Główny problem to czy pisać dalej to w javie czy odpuścić i wrzucić wordpress.
Uważam że java to bardziej środowisko do aplikacji korporacyjnych o specyficznych wymaganiach a nie takiego dość standardowego portalu

1

W javie możesz pisać to samo i prawie tak samo jak PHP. (JSP jest bardzo podobne, chociaż nie polecam na nic większego). Nikt nie każe robić krowiastych aplikacji z sześcioma warstwami.

0

Aplikacje z wieloma warstwami mają sens gdy jest taka potrzeba i gdy dostosowuje się rozwiązanie do problemu a nie problem do rozwiązania.

Tutaj nawet jak będzie aplikacja mobilna to raczej nie czuję potrzeby dodawania aż tylu warstw gdyż dużo bardziej to skomplikuje rozwiązanie

1

Bardziej bym się skupił na wysokiej jakości artykułach, bo przecież takich portali już trochę jest, silnik strony odbiorcy za bardzo nie obchodzi jak nie będzie mulić.
Więc na początek i tak będzie trzeba postawić na localu i wpisać treści, bo przecież nie opublikujecie pustego portalu ;)

0

Problem w tym że ilość artykułów które tam już trzeba wstawić jest spora i uważam, że chciałbym mieć możliwość dodawania treści.

Obecnie skłaniam się ku wordpress + jakiś dodatek forum (nawet płatny) i zrobienie tego aby działało

Przyznam szczerze, że ten portal miał być też dobrym miejscem do napisania swojego projektu takiej aplikacji ale im dłużej się za to zabieramy tym bardziej się utwierdzam że takie coś już zostało napisane i nigdy tego nie skończymy

Uważam że zabrnęliśmy do takiego etapu i jakiej ściany że potrzebujemy pomocy przy organizacji (nie przy pisaniu kodu)

1

stawianie wordpressa nie daje aż takiej satysfakcji jak zrobienie samemu tego systemu od 0, chociażby w javie ee :)
ale jeżeli zależy ci na tym żeby projekt powstał szybko (a nie ciągnął się miesiącami) to jak najbardziej spoko

ja np. gdybym miał robić wielki projekt nie robiłbym jakiegoś tam forum tylko wzorowałbym się na facebooku, po kolei implementując przeróżne moduły, dodając swoje i nazwałbym go headbook :-D

1

Zobacz ten motyw//pl.wordpress.org/themes/colormag/
jest za free, spolszczony, tylko dajesz w navi linki do stworzonych kategorii i wszystko.
Szybkościowo da się wycisnąć koło 100% w testach, jak nie przesadzisz z obrazkami, z cloudflare też daje radę.
Wypełnij wstępnym contentem i na serwer wrzucaj, na co tu czekać.

1

Zaprzeganie tu Javy moim zdaniem nie ma sensu. Jedyny powod jaki rozumiem to grono ludzi od java, i nie majace wiedzy z innych stackow.
Szukalbym raczej szybkiego stacku zamiast zaprzegac kombajn.
Konkretnej propozycji nie podrzuce ale wedlug mnie java to nie jest odpowiedni wybor.

Rozwiazania na WP sa spoko do czasu. Ten czas nadchodzi gdy potrzebujesz dopisac cos do projektu czego nie da sie ogarnac wtyczkami.
Sam bede budowac projekt podobny w teorii rozmiarami do waszego, i juz na etapie planowania wymagan WP mi wylecialo z pudelka. Gdybym byl biegly w PHP, i WP wtedy bym sie zastanawial nad takim rozwiazaniem.
Wiec jezeli zamkniecie sie w skonczonej ilosci modulow bez planow na dziesiatki kolejnych to WP jak najbardziej ma sens. Jezeli to projekt mocno rozwojowy - lepiej pisac go od zera.

1

Osobiście mogę zasugerować robienie po kawałku.
Wstępne założenia, publikacja www+cms, jak to chodzi dodajemy forum, później galerie użytkowników itp.
Działająca strona oglądana przez ludzi jest zdecydowanie bardziej motywująca do działania. A jak na pokładzie masz jeszcze (używane) forum to dostajesz darmowe testy i informację zwrotną.

Napinanie się przez lata, żeby wypuścić od razu super-hiper dopieszczony über-portal ze wszystkimi możliwymi funkcjami to najlepszy sposób, żeby się technologicznie zestarzał, zanim go skończycie :)

2

Jak zrobić własny projekt w skończonym czasie i w skończonym budżecie?

Z moich doświadczeń, to jak robię własne projekty, to po prostu muszę nabrać wprawy w robieniu pewnego rodzaju aplikacji. Ponieważ często są to dość ambitne projekty, to pierwsze ileś prób to jest jedno wielkie eksperymentowanie i sprawdzanie co jest możliwe, i szukanie właściwego podejścia. I potem tygodnie, miesiące mijają, a z pięknych ambicji zrobienia np. własnego edytora pozostaje zaśmiecony prototyp pisany na kolanie.

Tym niemniej za którymś podejściem już się po prostu wie, jak pewne rzeczy zrobić, a jeśli się nie wie, to wie się mniej więcej, w którą stronę należy myśleć, albo której biblioteki użyć. Wtedy praca idzie już szybko. Szczególnie, że z czasem można też użyć kod wcześniej napisany.

Nie mam problemu z nauczeniem się nowej technologii ale nie chcę jej po raz dziesiąty zmienić gdyż nie walczę de facto z problemami że coś nie działa ale tym że nie wiem jak ma wyglądać architektura tak dużego systemu. Poprzednie aplikacje które robiłem były stosunkowo mało złożone i były do napisania w czasie około pół roku. Na tym poległem bo jest tego za dużo i nie wiem jak to ogarnąć.

No to pisz dalej duże większe projekty, widocznie masz za mało doświadczenia. Ew. może masz złe podejscie. Może nie wyciągasz wniosków z poprzednich błędów? Może za mało eksplorujesz a za dużo planujesz? (nawiązując do tego, co @czysteskarpety napisał).

-Czy napisanie całości w JAVIE EE +PostgreSQL od zera to dobry pomysł? Czy tutaj można wykorzystać jakieś rozwiązania?

To już powinieneś sam wiedzieć, skoro to nie jest pierwsza próba - przynajmniej ja tak robię swoje własne projekty, że najpierw nic nie wiem, i próbuję wszystkiego, co się da (tzn. akurat języka nie zmieniam, bo wszystko w JS, ale np. od groma bibliotek testuję), a potem mam już wyrobione pewne zdanie na tematy technologiczne. Pytanie więc, czy faktycznie wystarczająco dobrze przemieliłeś własny projekt, jeśli nie wiesz nawet w jakim języku chcesz to pisać.

Projekt zaczęliśmy około kwietnia 2012 roku i do tej pory nie mogło dojść do wypuszczenia finalnej wersji.

Finalnej? Czy pierwszej produkcyjnej? Jest różnica. Mało która aplikacja ma swoją finalną wersję, pomijając proste projekty albo projekty opuszczone. Zwykle wypuszczenie na produkcje to dopiero początek/środek batalii, a nie koniec.

Napisaliśmy już skrypt do dodawania artykułów w javie i dodawania plików oraz zarządzania nimi, jednak im dalej w las tym bardziej mam wątpliwości czy to język i technologia do tego, ponieważ tutaj jest dużo modułów które już zostały napisane.

jeśli dużo modułów jest to chyba dobrze?

Ja skończyłem technikum i na studiach zrobiłem rozbudowany system dla encyklopedii ryb i roślin :)

Czy masz treść do tej encyklopedii? (i to taką, którą jesteś w stanie wrzucić do netu, nie łamiąc żadnych praw autorskich?) Jeśli tak, to bierzesz tę treść i wrzucasz na jakiś gotowy system wiki, a potem myślisz co dalej. Chodzi o ryby i rośliny, a nie o technologię. Jak wiki nie podoła, to można myśleć o tworzeniu autorskiego serwisu.

postanowiliśmy napisać swój własny projekt portalu akwarystycznego.

podejście MVP - po prostu załóż grupę na fejsie, albo załóż forum tradycyjne, albo wiki, albo załóż tradycyjną stronę(choćby na WP) albo cokolwiek innego. Potem można to rozwijać. Portal akwarystyczny to przypuszczalnie i tak będzie głównie tekst, zdjęcia ryb, wideo (można osadzić film na Youtube), czy ew. jakieś rysunki. Czyli coś, co już możesz dzisiaj umieścić. Chyba, że nie wiem, chcesz robić trójwymiarowe symulacje akwenów, to mógłby być problem.

A potem można ogarnąć, czy to, co robisz potrzebuje czegoś więcej.

1

stawianie wordpressa nie daje aż takiej satysfakcji jak zrobienie samemu tego systemu od 0, chociażby w javie ee :)
ale jeżeli zależy ci na tym żeby projekt powstał szybko (a nie ciągnął się miesiącami) to jak najbardziej spoko

ja np. gdybym miał robić wielki projekt nie robiłbym jakiegoś tam forum tylko wzorowałbym się na facebooku, po kolei implementując przeróżne moduły, dodając swoje i nazwałbym go headbook :-D

Tak zrobiliśmy. Napisaliśmy własny skrypt forum w PHP który jest bez sensu bo leży teraz gdzieś w backupie i nic się z nim nie dzieje. NIC. Bo są lepsze.
Zrobienie takiego czegoś od zera ma sens jeżeli celem projektu jest zrobienie czegoś od zera. Tutaj celem jest zrobienie działającego portalu.

Zaprzeganie tu Javy moim zdaniem nie ma sensu. Jedyny powod jaki rozumiem to grono ludzi od java, i nie majace wiedzy z innych stackow.
Szukalbym raczej szybkiego stacku zamiast zaprzegac kombajn.
Konkretnej propozycji nie podrzuce ale wedlug mnie java to nie jest odpowiedni wybor.

Rozwiazania na WP sa spoko do czasu. Ten czas nadchodzi gdy potrzebujesz dopisac cos do projektu czego nie da sie ogarnac wtyczkami.
Sam bede budowac projekt podobny w teorii rozmiarami do waszego, i juz na etapie planowania wymagan WP mi wylecialo z pudelka. Gdybym byl biegly w PHP, i WP wtedy bym sie zastanawial nad takim rozwiazaniem.
Wiec jezeli zamkniecie sie w skonczonej ilosci modulow bez planow na dziesiatki kolejnych to WP jak najbardziej ma sens. Jeżeli to projekt mocno rozwojowy - lepiej pisac go od zera.

Ludzie którzy chwalą jave nie są chętnie do pomocy gdy Ci ją doradzą i robisz jakieś błędy. Jak chodzi o dopisywanie czegoś moim zdaniem chcę aby było cokolwiek zrobione nawet kosztem dopisywania do wordpressa. Jaką mam inną alternatywę? Pisanie od zera? Sklejenie jakiś modułów w jeden?

Osobiście mogę zasugerować robienie po kawałku.
Wstępne założenia, publikacja www+cms, jak to chodzi dodajemy forum, później galerie użytkowników itp.
Działająca strona oglądana przez ludzi jest zdecydowanie bardziej motywująca do działania. A jak na pokładzie masz jeszcze (używane) forum to dostajesz darmowe testy i informację zwrotną.

Napinanie się przez lata, żeby wypuścić od razu super-hiper dopieszczony über-portal ze wszystkimi możliwymi funkcjami to najlepszy sposób, żeby się technologicznie zestarzał, zanim go skończycie :)

Chciałbym mieć takie coś w 2012.

Generalnie tutaj jest trochę zgrzyt bo ten projekt to miało być takie 2w1

  1. napisanie czegoś aby się pochwalić umiejętnościami programistycznymi czyli o super napisaliśmy forum od zera i super fajnie wszystko działa
  2. napisanie czegoś co działa i z czego znajomi akwaryści mogliby korzystać a nie tylko słyszeć o tym że coś robić a co nigdzie nie jest opublikowane.

Czy masz treść do tej encyklopedii? (i to taką, którą jesteś w stanie wrzucić do netu, nie łamiąc żadnych praw autorskich?) Jeśli tak, to bierzesz tę treść i wrzucasz na jakiś gotowy system wiki, a potem myślisz co dalej. Chodzi o ryby i rośliny, a nie o technologię. Jak wiki nie podoła, to można myśleć o tworzeniu autorskiego serwisu.

Tak mam treść do tego portalu. Nie przeredagowaną ale mam. Jest tego sporo moim zdaniem.

Teraz jest problem taki:
Mam do wyboru trzy języki i technologie:
JAVA
Ptython
PHP
Pytanie czy wykorzystać gotowe moduły typu Wordpress. PHP-BB, vBiuletin lub inne odpowiedniki (jak tak to jakie?) do javy lub pythona?
Czy ktoś pisze takie rzeczy w czymś innym?

i juz na etapie planowania wymagan WP mi wylecialo z pudelka.

W czym to napisałeś? Dlaczego nie modyfikujesz wordpressa?

0

Napisanie od podstaw to zawsze jest kupa pracy, nawet jak wykorzystasz framework, to forum jest na laravelu, ale pewnie też sporo trzeba było dopieścić, aby to funkcjonowało jak obecnie, przy gotowcach jest ten plus, że wszystko masz out of the box, wystarczy wygooglać kwestie security i powinno być git, niewielka cena za gotowy w sumie produkt.

0

czysteskarpety - czy połączenie wordpressa i PHP-BB lub czegoś takiego byłoby kłopotliwe?
Czy dopisanie do tego autorskiego skryptu do encyklopedii ryb także?

0

Raczej nie, forum zrobiłbym na subdomenie, co do encyklopedii to jak chcesz sam robić to pewnie wystarczą kategorie/tagi/posty.

0

Znalazłem takie coś
https://pl.wordpress.org/plugins/wp-w3all-phpbb-integration/
Zadziała to?

Po takim czasie i tak długim szarpaniu się chce aby to w końcu zaczęło działać

0
Marcin Marcin napisał(a):

Znalazłem takie coś
https://pl.wordpress.org/plugins/wp-w3all-phpbb-integration/
Zadziała to?

Po takim czasie i tak długim szarpaniu się chce aby to w końcu zaczęło działać

Najprościej będzie odpalić na localu, i sprawdzić samemu czy gada ;-)

0

Hispano-Suiza co postawiłeś zamiast wordpress? Co byś mi polecił?

0
Marcin Marcin napisał(a):

Hispano-Suiza co postawiłeś zamiast wordpress? Co byś mi polecił?

Napisałem kilka postów wstecz swój wywód na ten temat.
tl;dr
Jak projekt prosty, i nie potrzeba go później rozbudowywać to poszedłbym w WP. Jak przewiduję potrzebę rozbudowania projektu o sporo modułów to raczej skupiam się na autorskim rozwiązaniu skrojonym pod swoje wymagania.

0

pytałem bardziej o technologie
Czy pisząc własne rozwiązanie bierzesz "klocki" i dostosowujesz je do swoich potrzeb czy takie rzeczy jak CMS czy forum piszesz od nowa?
Załóżmy że masz coś takiego do napisania. Robisz to w PHP, pyhonie czy javie? Jak w którymś z tych języków to czy skorzystasz z gotowych modułów np. CMS i forum a resztę dobudujesz czy budujesz wszystko od zera?

0

@Marcin Marcin: Gdybym miał zbudować projekt strony z:

  • Artykułami
  • Rejestracją użytkowników
  • Galerią
  • Forum
  • Wiki

To w wypadku gdyby te moduły wyczerpały temat - szukałbym gotowców typu WP + phpBB / punBB / vanillaforums bądź inny skrypt forum, których pełno, Co do WP zainwestowałbym swój czas żeby zrobić samemu odpowiednią skórkę do swoich potrzeb lub zlecił komuś kto ma już jakieś portfolio. Wszystko zależy od umiejętności, środków, i czasu.

Oparłbym się głównie o gotowe rozwiązania gdyż chciałbym projekt uruchomić jak najszybciej. I jest to jakieś rozwiązanie startowe, bo później można przecież w międzyczasie pisać własne, a to niech żyje, i się kręci własnym życiem.

Opcja numer 2:
Gdybym oprócz tych wymagań, które mamy wyżej planował sporą rozbudowę o np.:

  • Własne strony użytkowników z własnymi blogami
  • Wewnętrzny system reklamowy nie bazujący na żadnym pośredniku
  • Mały moduł giełdy do sprzedaży unikatowych ryb

Jednocześnie wiedziałbym, że to czego potrzebuję jest nieosiągalne / niedostępne w postaci gotowych modułów do podpięcia pod WP / Joomla / inny gotowy system to wtedy postawiłbym na własne rozwiązanie. Na pewno nie napisałbym drugiego WP czy punBB ale z drugiej strony oba te skrypty mają mnóstwo opcji, których ja zapewne.bym nie .potrzebował. Skupiłbym się na tym co jest mi potrzebne realnie.
Oba rozwiązania mają plusy, i minusy aczkolwiek w drugim przypadku jeżeli znam cały swój system, bo jestem jego autorem to dużo prościej, i szybciej jest mi rozbudować go o dodatkowe rzeczy typu pole w formularzu, mini blog, rozbudowa strony na wiki itd. itp.

Trzeba doliczyć jeszcze czas budowy takiego projektu. Może się okazać niewspółmierny do potrzeb. Ale w gruncie rzeczy wszystko właśnie sprowadza się do porządnego zdefiniowania czego wam potrzeba. Później research czy jest to dostępne za darmo / opłatą kilku dolarów w formie płatnych wtyczek.

Czy pisząc własne rozwiązanie bierzesz "klocki" i dostosowujesz je do swoich potrzeb czy takie rzeczy jak CMS czy forum piszesz od nowa?

No cóż. Najwięcej tego typu klocków jest w PHP. A to nie jest mój stack w którym mogę się jakoś poruszać.

Załóżmy że masz coś takiego do napisania. Robisz to w PHP, pyhonie czy javie?

Nie robię tego w PHP, bo nie lubię. Nie znam. Nie chcę. Python? Nie. Dla mnie jest to nieodpowiednie narzędzie do pisania webu. Język fajny do pisania krótkich skryptów z którym się nie polubiłem. Java? Mam background związany z nią, i na pewno jej nie wybieram. Właśnie dlatego, że w moim odczuciu nie jest przeznaczona do takiej mikro skali jakiej potrzebuję.
Piszę po prostu w tym w czym umiem. Nie siadam uczyć się języka żeby napisać projekt strony, bo to strata czasu, i bezsens.

Jak w którymś z tych języków to czy skorzystasz z gotowych modułów np. CMS i forum a resztę dobudujesz czy budujesz wszystko od zera?

Jeżeli spełniają jakiś % moich oczekiwań, są na bieżąco rozwijane przez community, i mają porządną dokumentację dzięki której mogę zająć się pisaniem tego czego w nich nie ma to jak najbardziej mógłbym się skusić na takie rozwiązanie. Na pewno nie wybrałbym jakiegoś projektu z Github, który ostatni commit miał rok temu, bo to oznacza, że projekt ledwo żyje ;-)

1

Daruj sobie i zrób na gotowcach wordpress + gotowy silnik forum (może jakiś na licencji) + budowanie spolecznosci na fejsbooku i contentu. I od razu polecam skupić się na tym ostatnim bo bedziecie jeszcze planować i budować coś co docelowo może okazać się niewypałem. Na takim etapie na którym jesteście budowanie wlasnych customowych rozwiązań jest zwyczajnie marnowaniem zasobów, a z tego co opisujesz juz trochę czasu i pracy zmarnowaliście niepotrzebnie.

1

Źle się zabieracie do tworzenia projektu, najpierw rozpiszcie sobie "Design Pilars" czyli w uproszczeniu to jest 3 do 5 celi jakie wasza strona ma realizować, co da użytkownikowi itp, bez których nie można się obejść. Np.

  • "Użytkownik będzie miał możliwość konfigurowania akwarium, poprzez dobór roślin i rybek"

Mając takie pillary możecie je rozbić na pod problemy i dobierać priorytety realizacji.
Najpierw każdy pillar możecie robić w wersji okrojonej i je rozbudowywać.
Możecie podjąć decyzje że wchodzicie na proda po stworzeniu dwóch/trzech pilarów z np 5ciu

Pracujecie w trybie CI, czyli w każdej chwili musicie mieć możliwość odpalenia dema, które jest stabilne i funkcjonalne. Zapewni wam to poczucie postępu i szybki feedback czy trzeba coś w projekcie zmienić.

2

Omatkoicórko, PHP, Javy, Pythony... do stron, na które wystarczy github pages + jakieś proste forum. Czyli generator statycznych stron, zewnętrzny system komentarzy (np. disqus), zewnetrzne forum lub własne i tyle. Koniec roboty. Jeszcze się do tego użyje serwera w stylu caddy, to jeszcze samograj z HTTPS z 0 wysiłkiem.

No ale doradzajcie do prostej strony PHP lub Javę. Potem zdziwko, że oprogramowanie coraz cięższe, coraz wolniejsze, strony na klastrach ładują się 2 minuty, do postawienia strony, trzeba wydać 1000$ miesięcznie na features na AWS/GCP/whatever. No tak, jak do zestrzelenia muchy trzeba od razu rozbłysku gamma użyć, to tak później jest.

0

Rozumiem, że z grafiką można się męczyć latami, coś zmieniać dobierać...

Ale niby jak można tego nie zaimplementować przez 6 lat.?

Główne funkcje:
-dodawania artykułów poradników
-encyklopedia ryb i roślin (jest baza danych)
-forum dla użytkowników
-własne galerie zdjęć dla użytkowników

Wy nie macie problemu z technologią, tylko z sensowną analizą wymagań i pewnie umiejętnościami programistycznymi.

1

Być może najważniejsza odpowiedź w tym wątku:
Nie twórzcie portalu idealnego

To jest bardzo częsty błąd programistów, którzy nigdy nie pracowali jako project manager. Niestety to powoduje, że system jest w ciągłej fazie rozwojowej. Trzeba coś w końcu opublikować. Coś, co W MIARĘ działa. I dopiero później poprawiać i przerabiać. Ale niech już chodzi, niech dostanie feedback i użytkowników.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1