Serwis w cloudzie - jaki model/stack wybrać?

0

Chciałbym zbudować system i wystawić go żeby był dostępny i zastanawiam się o jakich technologiach powinienem myśleć i czy dobrze do tego podchodzę? Cel to nauczenie się programowania, zarządzania projektem, podejścia biznesowego ( to ma się przynajmniej utrzymać) i zdobycia doświadczenia żeby zrealizować pomysł na start-up który już mam ale wychodzę z założenia że pierwszy system który stworzę będzie spier..lony, więc swój projekt wole ciągnąć już z jakimś doświadczeniem :)

**A) hosting strony **
np https://home.pl/hosting-o/?utm_expid=.5JxSCTJ7SXmAe4Ia6hFZ7g.1&utm_referrer=https%3A%2F%2Fhome.pl%2Fhosting-dedykowany%2F%3Fgclid%3DCjwKCAjwmJbeBRBCEiwAAY4VVeN5EEyVSp620XPpKyDyNmKoeCz92nQu53Df3nFZmL1RKyAgtoxeXRoCTLYQAvD_BwE%26gclsrc%3Daw.ds

cena 15 zł/pierwszy rok później 400 zł

Tutaj rozumiem że system może powstać tylko w zastosowania technologii PHP, MySQL, JS? System nie może być rozdzielony na dwie warstwy front i back-end? Czy możliwe jest zastosowanie frameworków PHP czy JS jak np Laravel, React itp?

B) dedykowany serwer

np https://homecloud.pl/uslugi/serwery-dedykowane/?utm_source=home.pl_serwer-dedykowany&utm_medium=tabela#oferta

G3 Easy L - cena ok 2000/rok

Tutaj rozumiem że mogę instalować swój soft z ograniczeniem jedynie do systemu operacyjnego? Czyli Java, Spring na back-endzie i JS z dowolnym frameworkienm na frontendzie.

Czy dobrze myślę?

Trochę o mnie i moim doświadczeniu: ponad 10 lat w IT ale głównie to zarządzanie serwisami, nie programowanie. Trochę doświadczenia z szyna danych, REST, SOAP API, dobra znajomość SQL, angielski zaawansowany w tym słownictwo IT, podstawy Javy, bez Springa. W przyszłości planuję łagodne przejście do programowania i mam nadzieję że jak cos storze to będzie dobrze wyglądać w moim portfolio, więc mi w tym pomoże, a przy okazji chciałbym wciągnąć moją dziewczynę która jest humanistką w programowanie, żeby się coś nauczyła i miała coś w portfolio przy rekrutacji na juniora. Tak więc niezależnie jaka technologia to wszystkiego będę się uczył prawie od zera :)

1
  1. Może być rozdzielony na front-end i back-end. Pierwsze jest tym co widzisz, klikasz, a drugie tym co działa w tle, a czego nie widzisz. Jeśli obsługuje PHP to możesz wybrać dowolny framework do PHP i dowolny do JS na front-end.

  2. Instalujesz co chcesz, konfigurujesz, używasz. Nie ma ograniczeń co do technologii na back-end. Możesz wcisnąć Springa, RoR, Pythona, Rusta, Go etc. Na front w każdym przypadku możesz wcisnąć co Ci się żywnie podoba.

Edit:

  • Są też dedykowane rozwiązania hostingowe do poszczególnych technologii. Ne robię nikomu reklamy ale MyDevil w ofercie hostingowej obsłuży:
    Django, Pyramid, Catalyst, RoR, Node.js, Redmine, Trac, Python, Ruby, Perl, Java, TCL/TK, Lua, Erlang, Pascal, C, C++, D

I wyjdzie taniej i na pewno stabilniej niż ten upodlony home. A to chyba i tak nie jest wszystko bo nie widzę tutaj np. Go, a chyba mają go w ofercie. Pakowanie 2k PLN/rok nie ma sensu moim zdaniem. Zwłaszcza, że na razie chcesz próbować coś rzeźbić, a nie robić na serio.

0

"Upodlony home" - czy to oznacza że słabo działa, ma jakieś problemy z wydajnością?
Jeżeli wybiorę pierwszy model , czyli hosting, to rozwijam aplikację w swoim lokalnym środowisku testowym, a potem przenosze ją na hosting, czy musze od razu założyć jakieś ograniczenia?

MyDevil - czy tutaj też mogę lokalnie tworzyć rozwiązanie backend w Javie/Springu a front np w AngularjS a potem to przenosze, czy musze założyć jakieś ogranicznia, żeby projekt sie dobrze przeniósł?

Czy na pierwszy serwis warto rozdzielać warstwy, czy może Java plus Spring, będą bariera wejścia i lepiej zrobic coś w PHP/JS a dopiero potem ruszyć Javę? PHP rozumiem że będzie miał mniejsze bariery wejscia, chociaz Javę będe w przysżłości potrzebować do pracy, do tego znam podstawy.

0

"Upodlony home" - czy to oznacza że słabo działa, ma jakieś problemy z wydajnością?
Jeżeli wybiorę pierwszy model , czyli hosting, to rozwijam aplikację w swoim lokalnym środowisku testowym, a potem przenosze ją na hosting, czy musze od razu założyć jakieś ograniczenia?

Wiele lat temu korzystałem z home - niestety. A czy dziś działa dobrze? Patrząc po wielu krytycznych opiniach i problemach na grupach chyba raczej się niewiele zmieniło w tej kwestii. Poczytaj sobie na webhostingtalk opinie i będziesz wiedzieć ;-)

MyDevil - czy tutaj też mogę lokalnie tworzyć rozwiązanie backend w Javie/Springu a front np w AngularjS a potem to przenosze, czy musze założyć jakieś ogranicznia, żeby projekt sie dobrze przeniósł?

W każdym przypadku tworzysz rozwiązanie lokalnie. Nie wyobrażam sobie robić tego na działającym rozwiązaniu, wtf!? :-D

Czy na pierwszy serwis warto rozdzielać warstwy, czy może Java plus Spring, będą bariera wejścia i lepiej zrobic coś w PHP/JS a dopiero potem ruszyć Javę? PHP rozumiem że będzie miał mniejsze bariery wejscia, chociaz Javę będe w przysżłości potrzebować do pracy, do tego znam podstawy.

O kolego. To nawet nie są luki w wiedzy tylko jej braki. Zanim zaczniesz cokolwiek pisać proponowałbym sięgnąć do jakiejś literatury, a patrząc po Twoim stanie wiedzy nawet taka sprzed 5 lat będzie aż nadto aktualna :-)
15 lat temu pamiętam jak pisało się w plikach *.php cały front-end aplikacji. Ale to było 15 lat temu i wcześniej!. Nie lubiłem się nigdy z PHP więc nie wiem jakie ono ma bariery. Java i Spring to dosyć toporne rozwiązanie do pisania małego projektu - zdecydowanie nie polecam. Chociaż od Spring w wersji 5 zapewne jest trochę lepiej. Jeśli już chcesz pisać projekt w Java to polecałbym spróbować Spring Boot.

Co do rozdzielenia tego na te dwie warstwy to jest wręcz konieczność. Nie chcesz później grzebać w pliku gdzie masz dosłownie wszystko na raz. Poczytaj szybko o: MVC, REST, Microservices. To niewiele słów kluczowych ale powie Ci sporo. Z tego spokojnie przejdziesz na resztę zagadnień, które Cię interesują. A i przydałoby się przelecieć jakąś pozycję książkową o budowaniu aplikacji webowych ;-)

Edit:
Kilka pozycji, których przeczytanie na pewno Ci nie zaszkodzi ;-)

Pozycje oznaczone gwiazdką * nie są obowiązkowe ale wiedz, że TDD czy DDD w niektórych firmach/projektach jest na porządku dziennym. Przeczytanie tego kiedyś (jednej z nich lub obu) nie zaszkodzi. Te kilka pozycji dałem na szybko bo moim zdaniem warto się nimi zainteresować przed pisaniem czegokolwiek na poważnie.

Podsumowując na pewno ta wiedza Ci nie zaszkodzi, a myślę, że nawet pomoże :-)

0

Dzięki, akurat wiem że mam spore braki więc dlatego wolę najpierw zrobić spier..ny projekt żeby się coś nauczyć a potem wyciągnąć z niego wnioski i zrealizować swój pomysł na start-up. Mam również nadzieję, że później będę w stanie ogarnąć to wszytko lepiej. Ten pierwszy projekt traktuję tylko szkoleniowo, ale myślę że z punktu biznesowego może być z tego kasa pokrywająca koszty hostingu plus może jakieś drobne,

No i dziękuję za książki - to mi się przyda :)

0
DarkoZZZ napisał(a):

Dzięki, akurat wiem że mam spore braki więc dlatego wolę najpierw zrobić spier..ny projekt żeby się coś nauczyć a potem wyciągnąć z niego wnioski i zrealizować swój pomysł na start-up. Mam również nadzieję, że później będę w stanie ogarnąć to wszytko lepiej. Ten pierwszy projekt traktuję tylko szkoleniowo, ale myślę że z punktu biznesowego może być z tego kasa pokrywająca koszty hostingu plus może jakieś drobne,

No i dziękuję za książki - to mi się przyda :)

Jak nie ciśnie Cię czas to napisz po swojemu ten projekt. A następnie napisz go ponownie zgodnie z jakąś architekturą. Zobaczysz wtedy różnicę i gwarantuję, że złapiesz się za głowę. Takie przypadki najlepiej pokazują jak bardzo brakuje nam wiedzy, a i tak pierwszy projekt napisany we w miarę nowoczesny sposób będzie skopany - gwarantuję :-)
Pisz lokalnie i nie marnuj kasy na hostingi bo nie ma to sensu. Zarówno projekt w PHP jak i projekt w Spring odpalisz w pełni lokalnie bez najmniejszych problemów. Późniejszy software deployment tego na serwer to już naprawdę drobnostka.
W razie pytań - pytaj :-)

0

Dzięki - fajnie że są tacy pomocni ludzie na forum :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1